EPILOG U BOLNICI: Zbog nerada na crveno slovo kažnjena medicinska sestra
Foto: Thinkstock

Sankcije u bolnici „Stefan Visoki“ nakon pisanja Kurira

EPILOG U BOLNICI: Zbog nerada na crveno slovo kažnjena medicinska sestra

Društvo -

Ministarstvo zdravlja naložilo je inspekcijsku kontrolu u ovoj bolnici, a obavljen je razgovor s lekarima sa odeljenja ginekologije i akušerstva

Slučaj u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci, gde je zdravstveno osoblje odbilo da pacijentkinji obavi abortus zbog „crvenog slova“ u kalendaru, o čemu je Kurir prvi pisao, završio se novčanim kažnjavanjem medicinske sestre.Ministarstvo zdravlja naložilo je inspekcijsku kontrolu u ovoj bolnici, a obavljen je razgovor s lekarima sa odeljenja ginekologije i akušerstva, pa je „medicinska sestra koja je dala ovakvo obaveštenje pacijentkinji Z. S. kažnjena novčanom kaznom“ na osnovu Zakona o radu.

- Medicinska sestra koja je tog dana radila u ginekološkoj ambulanti rekla je Z. S. da su lekari zauzeti jer se tog dana sprovodi redovni operativni program, ali je uzgred dodala da se ovaj vid intervencije, prekid neželjene trudnoće, u ustanovi ne radi u vreme verskih praznika - na „crveno slovo“ - navodi se u odgovoru bolnice „Stefan Visoki“ za medije.Da podsetimo, Z. S., majka troje dece, došla je da prekine trudnoću pošto su je lekari prethodno upozorili da je zbog problema s jajnicima možda neće dobro podneti. Ali ginekolozi u Palanci nisu hteli da izvrše zahvat jer je bio crkveni praznik - Duhovski utorak.

J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja