Rudno blago Srbije vredi milijarde evra

Velika šansa za razvoj

Rudno blago Srbije vredi milijarde evra

Društvo -
Otvaranjem velikog rudnika litijuma kod Loznice krajem 2016. godine naša zemlja konačno će početi da koristi ogroman rudni potencijal

BEOGRAD - Neće biti dovoljno rudara.Krajem 2016. godine Srbija bi trebalo da dobije prvi veliki rudnik litijuma i bora kod Loznice, investiciju vrednu više stotina miliona evra, saznaje Kurir. Rudnik bi mogao da podstakne otvaranje pogona za proizvodnju specijalne keramike i stakla, kao i litijumskih baterija, što bi značilo dodatne investicije i povećanje izvoza.

Razvoj industrije

Srbija je bogata rudama, ali slabo koristi svoj potencijal, koji se meri milijardama evra. To bi mogla da promeni multinacionalna rudarska kompanija „Rio tinto“ otvaranjem rudnika jadarita, tek pronađene rude.

Dejan Rajković, nezavisni konsultant za rudarstvo, kaže da „Rio tinto“ radi prefizibiliti studiju i do kraja godine trebalo bi da zna koliko će uložiti u rudnik i proizvodnju borne kiseline i litijum-karbonata u prahu.

- To će sve ići u izvoz, a ako bude pameti, država će iskoristiti šansu da razvije celu industriju za proizvodnju keramike, stakla i litijumskih baterija za mobilne, laptopove i električne automobile - navodi Rajković.

Osim „Rio tinta“, prema njegovim rečima, valja spomenuti i firmu „Avala risorsis“, koja traži zlato kod Žagubice i bakar kod Crnog vrha, kao i „Viktorija grupu“, koja kod Bosilegrada traga za fosfatima.

Zlato je potencijal

Na Rudarsko-geološkom fakultetu (RGF) navode da, kad je reč o metaličnim sirovinama, Srbija ima najveći potencijal u zlatu, bakru, olovu, cinku, srebru, antimonu i niklu, a kad je o nemetaličnim sirovinama reč, potencijal leži u litijumu i boru.

- Nedavno su overene i rezerve molibdena kod Mačkatice, oko 320 miliona tona, što je odličan podatak - navodi Rade Jelenković, profesor na RGF.

Šta je litijum

- Najlakši je od svih poznatih metala

- Otkrio ga je Johan Arfvedson 1817. godine

- Zastupljen je u Zemljinoj kori u količini od 0,0018 odsto

- Najveća ležišta rude litijuma su u Čileu, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj i SAD

- U čistom stanju i u odsustvu vazduha ima srebrnastometalni sjaj

- Koristi se za proizvodnju baterija za gotovo sve elektronske uređaje, a najveću primenu imaće u proizvodnji električnih automobile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja