Najnovije vesti

SVEČANOST U BAJRAKLI DŽAMIJI: Ustoličen novi reis-ul-ulema Sead Nasufović
Foto: Beta/Miloš Miškov

Svečano predata Menšura nakon podnevne molitve

SVEČANOST U BAJRAKLI DŽAMIJI: Ustoličen novi reis-ul-ulema Sead Nasufović

Društvo

BEOGRAD - Novoizabrani reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović danas je svečano ustoličen u Bajrakli džamiji u Beogradu, a potom je poručio da je Alah muslimanima u našoj zemlji dao tu versku zajednicu kao, kako je rekao, jednu reku i da nikoga ne savetuje da pokuša da tu reku pregazi.

Nasufoviću je svečano predata Menšura nakon podnevne molitve.On je treći reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije i izabran je za period od 2016. do 2021.

Nusufović je nakon ustoličenja pozvao Alaha da usmeri muslimane na pravi put.On je naveo da je Alah dao jednu reku - Islamsku zajednicu Srbije, koja postoji 148 godina, koja je kroz istoriju nakada bila plitka, a nekada dublja.

“Nikoga ne savetujem da pokuša da pregazi tu reku i moj zadatak je da tu reku čuvam od svake vrste nečistoća već da poučavam kako sa tog izvora da se svi napajaju. Da neko ne napravi kakvu branu, jer Alah je dao takvu moć vodi da svaku branu poruši, a onda nastaje haos”, poručio je Nusufović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kako kaže, mislimani u Srbiji imaju pravo da imaju svoju reku, izvor i vodu odnosno blagoslov koji bog daje i zato će biti čvrsti u odbrani te blagodati i neće dozvoliti nikome da tu reku okruni ili zagasi nečistoćom.“Molim Boga da bude više jedinstva i sloge i da ljudi prepoznaju ovu našu reku koju moramo zajedno da čuvamo, ovo je velika zemlja i zato nismo za potok koji će nam neko davati i uzimati već za veliku reku”, poručio je novi reis.

Prisustvovli su i predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić i vikarni vladika toplički Srpske pravoslavne crkve Arsenije, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, predstavnici države, drugih tradicionalnih verskih zajednica i crkava i diplomatskog kora.

Menšuru Nasufoviću, koja je tradicionalno pročitana na arapskom, turskom i srpskom, predao je doskorašnji srbijanski muftija i zamenik reisa u prethodnom mandatu Muhamed Jusufspahić.Jusufspahić je rekao novom reisu da muslimani traže od njega da ih vodi stazom Islama ka samom Bogu i da uvek budu muslimi ili na srpskom jeziku bogoljubi.On je kazao da Nusufović tim činom dobija ovlašćenje da muslimane vodi ka bogu.Nakon ceremonije je pripremljena tradicionalna Bajramska sofra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...