NIKOLIĆ OTVORIO KOSIDBU NA RAJCU: Srbija mora da se okrene selu!
Foto: Zorana Jevtić

Položen i venca na Spomenik junacima Kolubarske bitke

NIKOLIĆ OTVORIO KOSIDBU NA RAJCU: Srbija mora da se okrene selu!

Društvo -

Srbija mora da se okrene selu mnogo više nego do sada, Srbija više ne može da računa da će velikom industrijom da podigne svoj životni standard, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je otvorio Kosidbu na Rajcu, neposredno pošto je položio venac na Spomenik junacima Kolubarske bitke.

Nikolić je napomenuo da je tačno da je ova manifestacija i negovanje tradicije, kao što je rekao predsednik opštine Ljig Dragan Lazarecvić, ali je i znak državi da još više uloži truda i novca u poljoprivredu i seljački rad.

Da kap seljačkog znoja vredi kao kap znoja u gradu, da seljak kad završi svoj posao može da pomisli i na novu kuću, školovanje dece i odmor na moru, rekao je Nikolić, kome se čini da su se životni zahtevi na selu sveli na minimum.

Nikolić je napomenuo da su sela opustela, "decu spremamo da nađu bilo kakakv posao u gradu, a ostaju starci, stari traktori i stare mašine".

Selo nas diže, rekao je Nikolić, selo treba, valjda, da nas hrani, a ne uvoz iz drugih zemalja i moramo da mu se odužimo.

Prema njegovim rečima, deca koja žive na selu ne smeju da osete sramotu zbog toga, već treba da budu ponosna , ali država treba da im pruži uslove za to, što podrazumeva i dovođenje stranih kompanija na selo.

Ako ne stvorimo dodatne uslove za život na selu, bojim se da ćemo se na selu skupljati samo na manifestacijama, napomenuo je Nikolić, koji je za sebe rekao da je mali poljoprivredni proizvođač, kao i da je siguran da okupljeni jako dobro razumeju njegove reči.

Predsednik opštine Ljig Lazarević zahvalio je Nikoliću što je otvorio Kosidbu na Rajcu, navodeći da je to jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji i da se tako čuvaju tradicija i narodni običaji ovog kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track