Žika Šarenica opet ispao seljak! Ovakva vrsta diskriminacije nedopustiva!
Foto: Marina Lopičić

Voditelj RTS i dalje šokira

Žika Šarenica opet ispao seljak! Ovakva vrsta diskriminacije nedopustiva!

Društvo -

Nikolić u „Šarenici“ istakao da je cilj muškaraca da pobeđuju i napreduju, dok žene samo žele da se dobro udaju

Živorad Nikolić, voditelj emisije „Šarenica“ na RTS, ne prestaje da šokira javnost svojim ispadima!Tako je u emisiji uživo, koja je bila na programu u nedelju, rekao da žene samo žele dobro da se udaju i uvredio sve pripadnice lepšeg pola, ali i takođe poslao krajnje zabrinjavajuću poruku deci.Žika neće da govoriVoditelj, koji je u javnosti poznat i kao Žika Seljak, tokom razgovora s mališanima koji treniraju tenis bez imalo pardona dečaku je poručio da će „poput Noleta da pobeđuje Mareja i Nadala kad poraste“, dok je za devojčicu rekao da će „dobro da se uda kao Ana Ivanović“.Međutim, ni tu nije bio kraj Žikinim ispadima, pa je odmah potom drugog dečaka pitao da li mu se pomenuta devojčica dopada.- Zgodna je, lepa je, a? - kroz smeh je Nikolić neprimereno komentarisao fizički izgled maloletne devojčice, dok se jasno videlo da je ona postiđena.Žika nije želeo da objasni svoj ispad i samo je kratko poručio da neće da govori o tome.Psiholog Branka Tišma kaže da je ovakva vrsta diskriminacije nedopustiva:Žestoke osude- Nikolić bi morao da povede računa šta priča. Ti stavovi da jedino muškarci treba da budu uspešni jesu zastareli i, evo, ja imam 60 godina i mogu da kažem da su stavovi u vreme kad sam odrastala bili daleko liberalniji od ovih koje je on sada izneo. Društvo bi trebalo da stvara situacije u kojima deca imaju mogućnost izbora da što adekvatnije pronađu ono što njima odgovara i ono čime bi da se bave u životu.Stav da je cilj muškaraca da pobeđuju i napreduju, dok žene samo žele da se dobro udaju, naišao je na žestoke osude.Omalovažavanje- Rečnik omalovažavanja kojim se devojčice „stavljaju na njihovo mesto“ upotrebljen u javnom govoru od javnih ličnosti kaže dve stvari. Prva stvar je da oni koji te reči izgovaraju nisu ni svesni svoje volje za ponižavanjem žene samo zato što je žena, a druga stvar je da postoji većina u našem društvu koja je sve te reči čula, a ne vidi u tome ništa loše - ističe narodna poslanica Gordana Čomić.

Brankica JankovićDA NAM DECA NE BUDU KAO ŽIKAPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za Kurir da Žikina izjava predstavlja tipičan i čest primer medijskog izveštavanja koje podstiče predrasude i stereotipe o rodnim ulogama:- Posebnu pažnju moramo posvetiti načinu na koji se obraćamo deci jer, ako im ponavljamo stereotipne stavove kojima se omalovažavaju, ponižavaju i relativizuju profesionalni kvaliteti i kompetencije žena, oni će jednog dana izrasti u ljude koji će se ponašati po istom štetnom modelu.

Žikine nebulozeVREĐA GOSTE I GLEDAOCE- Opsovao dete dok je čitalo pesmicu i rekao mu: „Alo, jebote, skrati to! Nije to pesma za Nobela!“- Izvređao gledaoca koji u kvizu nije čuo pitanje, rekavši mu: „Pa stavite aparat onda!“- Tokom katastrofalnih poplava 2014. vodio emisiju u kojoj se veselilo uz pesme- Često meša Vaskrs i Božić, pa neretko na Vaskrs gledaocima se obrati sa „Hristos se rodi“- Prošle godine je pomešao i Spasovdan i Krstovdan- Monika je Beluči, a ne Bertoluči, kako ju je Žika prekrstio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track