SRAMOTA: Banka podatke građana bacila na đubrište!
Foto: N1

Ugrožena bezbednost klijenata

SRAMOTA: Banka podatke građana bacila na đubrište!

Društvo -

Zamenik poverenika Zlatko Petrović ističe za Kurir da je postupak nadzora pokrenut, ali da još nije utvrđeno kojoj banci pripada bačena dokumentacija

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak radi utvrđivanja i sankcionisanja banke koja je lične podatke svojih klijenata bacila na đubrište u naselju Vidikovac.Na taj način je ugrozila materijalnu i fizičku bezbednost građana čiji su poverljivi podaci - imena, prezimena, adrese, matični brojevi i brojevi lične karte, kao i brojevi tekućeg računa, učinjeni dostupnim svakom prolazniku.Zamenik poverenika Zlatko Petrović ističe za Kurir da je postupak nadzora pokrenut, ali da još nije utvrđeno kojoj banci pripada bačena dokumentacija.

- Radimo na utvrđivanju činjenica čiji su to podaci. Zakonom su, inače, propisani rokovi čuvanja podataka i nakon toga oni moraju biti uništeni, a nikako bačeni u đubre da neko ko prođe može da vidi koliko para imate u banci, vašu fotografiju, sve. Zloupotrebe podataka mogu biti raznovrsne, posebno upotrebom interneta. Neko se može predstaviti kao vi putem interneta, a ako zna ime i prezime, matični broj, adresu i koliko imate novca na računu, može da vam ugrozi i bezbednost i privatnost u svakom slučaju - kaže Petrović.On objašnjava da je banka dužna da zaštiti lične podatke građana da oni ne bi bili dostupni neovlašćenim licima ni u samoj banci, a kamoli van nje.- Svaki građanin koji utvrdi da su njegovi podaci ostavljeni kod kontejnera može podneti privatnu krivičnu tužbu protiv banke za krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka - ističe Petrović. On dodaje da poverenik na osnovu sprovedenog nadzora može samo da upozori rukovaoca podacima na propuste u zaštiti podataka i inicira prekršajni postupak.S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track