STOPAMA NAŠIH PREDAKA NA KRFU: Talentovana deca upoznaju srpsku istoriju, kulturu i tradiciju
Foto: Sveta Srbija

Jedinstveni projekat SPC i "Svetosavskog zvonca"

STOPAMA NAŠIH PREDAKA NA KRFU: Talentovana deca upoznaju srpsku istoriju, kulturu i tradiciju

Društvo -

Dvanaestodnevni boravak na Krfu osvojili su đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursu Svetosavskog zvonca gde su slali svoje literarne, likovne, muzičke i video radove na temu: ”Porodica”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i Opštine Palilula

BEOGRAD - "Stopama naših predaka" je jedinstveni konceptualni projekat koji kroz rad sa talentovanom decom, na edukativan i praktičan način obrađuje temu naše tradicije, jezika, pisma, vere, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak naše vojske i naroda na grčkom ostrvu Krf od 1916. do 1918. godine.

Projekat sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja vodi i realizuje "Svetosavsko zvonce" - zvanično glasilo SPC za decu.

Od 2012. godine do sada, u njemu je učestvovalo preko 200 najtalentovanijih đaka osnovnih i srednjih škola iz čitavog regiona: Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore.

- Iz godine u godinu interesovanje talentovanih đaka i njihovih profesora za učešće u ovoj praktično-edukativnoj eskurziji je sve veće.

U ovogodišnjem nastavku u oštroj konkurenciji mesto za dvanaestodnevni boravak u okviru ovog projekta na Krfu, osvojili su đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursu Svetosavskog zvonca gde su slali svoje literarne, likovne, muzičke i video radove na temu: ”Porodica”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i najveće beogradske Opštine Palilula - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, vođa projekta ”Stopama naših predaka”.

Ove godine peta generacija najboljih đaka regiona kreće sa Svetosavskim zvoncem stopama predaka 16. avgusta u 16 časova ispred Patrijaršije SPC. Ispratiće ih patrijarh Irinej. Tokom trajanja projekta deca su smeštena u kampu Krfske Mitropolije u mestu Kasiopi. Koncept je takav da se jednog dana program odvija u kampu, a svaki drugi se negde ide u obilazak kulturno-istorijskih spomenika i sprovode se akcije obnove i čišćenja postojećih i postavljanje novih spomen obeležja vezanih za događaje iz Prvog svetskog rata i života i rada naše države, vojske i naroda.

Takođe, posle tih aktivnosti obilaze se i najlepše Krfske plaže gde se deca kupaju, druže i uživaju u prirodnim lepotama i morskim čarima Krfa.Prva generacija 2012. godine obnovila je i očistila spomen obeležje Drinskoj diviziji u mestu Agios Mateos. Takođe ga je i dostojanstveno obeležila sa jarbolima na kojima se vijore srpska i grčka zastava i trojezičnim putokazima postavljenim na putnim pravcima koji gravitiraju tom mestu.

Druga generacija 2013. godine je obnovila i očistila spomen obeležje u luci Guvija, gde se iskrcavala srpska vojska od februara do juna 1916. godine. I ovde su postavljena dva jarbola sa zastavama i pet trojezičnih turističkih putokaza.

Treća generacija 2014. godine je postavila novo spomen obeležje na mestu gde se nalazio hotel ”Bela Venecija” u kom je od 1916. do 1918. godine bilo sedište srpske države i njenih institucija.Četvrta generacija je 2015. godine započela formiranje novog spomen obeležja na mestu gde je bio kamp Moravske divizije i nadaleko čuvenog Gvozdenog puka u mestu Katokorokijana. Prošle godine završeni su zemaljani radovi za postavljanje spomen ploče i jarbola.

Zbog posebnog pijeteta prema junaštvu Moravske divizije i njenog puka čiji vojnici nikada nisu ustuknuli i zbog čije neustrašivosti su i dobili naziv ”gvozdeni”, ovogodišnja generacija najboljih đaka regiona će učestvovati u izradi postavljanju spomenika krajputaša. Specijalni ovogodišnji putnik na Krf je srpski Forest GampPažljivo osluškujući događaje oko nas pogotovo one koji su fokusirani na život i delo naših najmlađih koji su se posebno istakli, Svetosavsko zvonce je došlo i do mladog samoukog maratonca Lazara Rišara iz Sombora.

Zagledani u svetle primere naših predaka koji su pre jednog veka svojom skromnošću, junaštvom, poštenjem, požrtvovanošću i stradanjem zadivili svet, želimo da pomognemo mladim generacijama 100 godina posle, da među sobom prepoznaju takve, a jedan od njih jeste Lazar.

- U kampu organizujemo razne radionice, kao na primer učenje grčkog i ruskog jezika i književnosti, grčkog i srpskog folklora, kulinarstva, muzičkog, duboreza, kaligrafije, ikonopisanja, pesništva, glume, grčkog i ruskog jezika.

Tako je i nastala himna projekta ”Oseti Vido”. Nju je pod utiskom svega što je doživela i videla na Krfu napisala tada 12-godišnja Marija Kuzmanović, a njena nastavnica Vladana Bzovski uradila je melodiju. Isto tako odvojimo vreme za kupanje i odmor na plaži i večernje gledanje istorijskih filmova ili slušanje predavanja sa istorijskim temama.

Pored svega organizujemo sportske dane i školu plivanja. U dane kada smo izvan kampa posećujemo znamenitosti Krfa. Tu spada i dvorac Ahilion koji je po nalogu carice Elizabete, žene Franje Josifa zvane Sisi, podignut 1890. godine. U vreme Prvog svetskog rata u njemu je bila smeštena francuska Vojna bolnica u kojoj su se lečili i srpski oficiri - ističe Dimitrije Stikić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track