Najnovije vesti

SAČUVAJMO DUD STAR 750 GODINA: Simbol Pećke patrijaršije u sve gorem stanju
Foto: Beta

Svedok vekova trune

SAČUVAJMO DUD STAR 750 GODINA: Simbol Pećke patrijaršije u sve gorem stanju

Društvo

Ukoliko se nebriga nastavi, šam-dud, najstarije zaštićeno drvo i simbol Pećke patrijaršije, star oko 750 godina, mogao bi potpuno uvenuti

To čudo prirode koje je, prema zvaničnim informacijama, zasadio srpski arhiepiskop Sava Drugi, sin Stefana Prvovenčanog, između 1263. i 1272. godine, prvi put je zaštićen rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti NR Srbije još 1957. godine.

Iako ima veliku prirodnu vrednost (zaštićen prvim stepenom zaštite), šam-dud se suočava sa nebrigom nadležnih.

Na njegovo loše stanje, nedostojno takvog simbola kulture i vere u srpskom narodu, ukazao je nedavno Velimir Perović, rođeni Pećanac kao i Mihajlo Bulatović, Beograđanin koji je čest gost Pećke patrijaršije.

– Koliko je značajan pokazuju i predanja u kojima se govori da ga je još Sveti Sava zasadio, odnosno da je stariji i od najstarije crkve u Pečkoj partrijaršiji.

Poznato je da kad je Arsenije Čarnojević započeo Seobu Srba, pod tim stablom je održan sabor pred odlazak. Neophodno je da se uradi jedna ozbiljna konstrukcija koja će da spreči da se te grane duda ne polome. Uz to, stablo trune, kora je napukla pa je opsedaju insekti – kaže Perović, čije je zapažanje o stanju duda na Tviteru pokrenulo raspravu i inicijativu za reagovanje.

Nadležnost za održavanje tako značajne prirodne baštine je na Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Perović se Zavodu i lično obratio:

– Od sekretarice sam dobio informaciju da je direktor Aleksandar Dragišić na bolovanju, ali da je zainteresovan da više pažnje pokloni problemu šam-duda. Ipak, da bi Zavod bilo šta uradio, potreban je blagoslov patrijarha, a Pećka patrijaršija nije dobila starešinu, iako je od smrti mati Fevronije prošlo devet meseci – kaže Perović.

U Zavodu za zaštitu prirode mole za strpljenje

U Zavodu za zaštitu prirode odgovorili su na pitanja da li će reagovati povodom teškog stanja duda.

– U vezi sa vašim pitanjem o šam-dudu, molim vas za malo strpljenja s obzirom na to da su kolege koje su se prethodnih godina bavile šam-dudom trenutno angažovane na terenskim istraživanjima. Potrudićemo se da potpunu informaciju o problematici šam-duda u porti Pećke patrijaršije dobijete u narednih nekoliko dana – kažu u Zavodu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...