SVEČANA AKADEMIJA: Danas je Dan Univerziteta u Beogradu
Foto: Tanjug Sava Radovanović

SVEČANA AKADEMIJA: Danas je Dan Univerziteta u Beogradu

Društvo -

BEOGRAD - Univerzitet u Beogradu danas će svečanom akadamijom obeležiti 208 godina od početka rada.

Najavljeno je da će se na svečanoj akademiji u Rektoratu obratiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Dan Univerziteta, 13. septembar, obeležava se u znak sećanja na taj datum 1808. godine, kada je Dositej Obradović, glavni "nadziratelj" - upravnik učilišta, ministar prosvete održao prvo predavanje u tadašnjoj Visokoj školi, koja je radila do 1813. godine.

Univerzitet u Beograduje je u najnovijem rangiranju popravio svoju poziciju na Šangajskoj listi za 2016. godinu i nalazi se medu 300 najboljih svetskih univerziteta, pošto je rangiran izmedu 201. i 300. mesta.Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu, a prvi put se Univerzitet u Beogradu na toj listi našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.

Od 2013. godine popravio je rang i našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta, sve do ove godine kada se našao izmedu 201. i 300. mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track