MEDENICA IZBAČEN SA FDU, KOLEGE U ŠOKU: Evo šta je studentima poručio umetnički direktor Bitefa
Foto: Dragan Kadić

Nije izabran za redovnog profesora

MEDENICA IZBAČEN SA FDU, KOLEGE U ŠOKU: Evo šta je studentima poručio umetnički direktor Bitefa

Društvo -

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, nije izabran za redovnog profesora Fakulteta dramskih umetnosti, što je izazvalo ogorčenje i protest njegovih kolega, naših uglednih filmskih radnika.

Katedra za FTV režiju izražava svoje ogromno razočarenje rezultatima glasanja na Izbornom veću Fakulteta dramskih umetnosti prilikom koga naš kolega Ivan Medenica nije izabran u zvanje redovnog profesora. Smatramo ishod ovog glasanja skandaloznim i izuzetno štetnim za ugled našeg fakulteta u javnosti i ugled svih nas koji na njemu predajemo. Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja", navele su u otvorenom pismu Medeničine kolege sa Katedre za Filmsku i TV režiju.

Ovim povodom oglasio se i sam umetnički direktor Bitefa i to na svom Fejsbuk profilu, istakavši da se oseća "mirno i spokojno, ali i da je vrlo emocionalno i energetski iscrpljen".

"Za one koji ne znaju šta se desilo ili nisu pročitali pismo koje sam poslao predstavniku studenata, evo ukratko: 1) na konkurs za izbor u zvanje od vanrednog do redovnog profesora na FDU za moju naučnu oblast i predmete koje predajem već godinama, javio sam se samo ja. 2) tročlana komisija je mogla da zaključi da nemam dovoljno uslova za izbor u više zvanje i da predloži da još 5 godina budem vanredni prof; ona je, naprotiv, napisala izuzetno pohvalan i detaljan referat sa svim mojim referencama i jednoglasno predložila Izbornom veću da budem izabran za redovnog profesora. 3) Na samom Izbornom veću moglo je da se diskutuje i polemiše, iznose primedbe na izveštaj komisije, ali to se nije desilo: niko nije rekao ni reč, 4) u tajnom glasanju sam "likvidaran" i nisam izabran; prema zakonu, od 01. 11. ne radim više na FDU. To su činjenice", naveo je na početku Medenica.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

On je dodao i da je za njega ključna podrška studenata, kao i da se očekuje pravni izlaz iz ove situacije, koji, s druge strane, kako je rekao, nije siguran da bi prihvatio.

"Moj glavni razlog za eventualni ostanak na FDU bili biste, kao što veoma dobro znate - vi, studenti. I, naravno, nemalo divnih kolega s kojim sam sarađivao na zajedničkim naučnim, izdavačkim i drugim projektima FDU. Ako uspete u borbi za vaša prava, interese i pravdu, a ne za mene, ja neću imati nikakvu drugu mogućnost nego da ostanem sa vama", poručio je Medenica uz zaključak da je "prinošenje kralja na žrtvu bio ritual ozdravljenja zajednice".

"Niti sam ja kralj, ima mnogo drugih vrhunskih profesora na FDU, niti je ovo grčka tragedija, niti ja, da prostite, baš želim i volim da budem žrtva. Ali, ako analogiju uzmemo bar krajnje uslovno, siguran sam da će ovo "likvidiranje" biti od koristi za sve nas, pre svega - FDU", ocenio je umetnički direktor Bitefa na kraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track