BRUKA: Milorad Veljović ozakonio ilegalno zidanu vilu
Foto: Dado Đilas, Nemanja Pančić

Direktor policije bespravno gradio u parku prirode

BRUKA: Milorad Veljović ozakonio ilegalno zidanu vilu

Društvo -

Bivši funkcioner MUP, koji je donedavno obavljao posao direktora policije, među prvih je 15 građana kojima je ministarstvo Zorane Mihajlović izdalo rešenje o ozakonjenju nezakonito sagrađenih nekretnina. Veljović je sagradio kuću posle 2006, kad je dozvola bila 10.000 €, a sad ozakonjenje plaća oko 360 €

Milorad Veljović, bivši prvi direktor policije, i njegov pašenog Dušimir Petrović legalizovali su dve bespravno izgrađene kuće u Parku prirode Golija sa po više od 120 kvadrata odlukom Ministarstva građevinarstva, na čijem je čelu ministarka Zorana Mihajlović, saznaje Kurir.Dve luksuzne planinske kuće kod Odvraćenice na Goliji Veljović i njegov rođak izgradili su posle 2006, kada je Veljović bio visoki funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova, a zanimljivo je da je nedaleko odatle MUP dobio zemlju za policijske vežbe i bungalove. Veljović je sredinom juna 2006. postavljen za prvog direktora policije i na toj poziciji je bio do kraja 2015.

- Milorad Veljović je ozakonio porodičnu stambenu zgradu od 122 kvadrata rešenjem od 4. maja ove godine, a njegov pašenog Dušimir Petrović porodičnu stambenu zgradu od 141 kvadrata rešenjem od 12. maja - navodi se u zvaničnom dokumentu Ministarstva građevinarstva o izdatim rešenjima o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata u skladu sa Zakonom o ozakonjenju.

Kurir, 11. 9. 2013.
Kurir, 11. 9. 2013.

Rešenje je izdalo ministarstvo jer je reč o parku prirode, pa je opštinska uprava spise u vezi sa dve vile na Goliji prosledila nadležnom ministarstvu, što je u skladu sa važećim propisima. Inače, ministarstvo je Zakon o ozakonjenju donelo pre 12 meseci i dosad je izdalo 158 rešenja o ozakonjenju.

- Samo 15 rešenja odnosi se na fizička lica, a među njima su Veljović i njegov rođak. Naravno, ministarstvo ne odlučuje o svim bespravno izgrađenim objektima, mnogo više slučajeva je u nadležnosti opština i gradova.

Zvanično je za godinu dana ukupno izdato skoro 22.000 rešenja o ozakonjenju, a podneta su 770.934 zahteva za legalizaciju do novembra 2015 - kaže sagovornik Kurira koji se dugo godina bavi poslovima legalizacije bespravne gradnje. Svi koji budu ozakonili bespravno izgrađene objekte po Zakonu o ozakonjenju proći će jeftinije nego oni koji su legalno platili sve dozvole i saglasnosti.

U ovom slučaju cena ozakonjenja za Veljovića i njegovog pašenoga je oko 360 evra ili oko 43.000 dinara, a legalno dobijanje potrebnih dozvola za gradnju ovakve kuće koštalo bi bivšeg direktora policije i njegovog rođaka od pet do deset hiljada evra. Veljović se do zaključenja ovog izdanja nije javljao na naše pozive.

KO JE MILORAD VELJOVIĆ- diplomirani pravnik- od 1986. radi u policiji na poslovima suzbijanja kriminaliteta u SUP Kragujevac- od 2000. do 2006. bio je načelnik nekoliko odeljenja u MUP, od kojih je najbitnije mesto načelnika Uprave kriminalističke policije- 2006. unapređen u čin general-majora- juna 2006. postavljen za prvog direktora policije MUP- reizabran marta 2013.- penzionisan krajem 2015.- trenutno savetnik premijera za regionalnu i nacionalnu bezbednost

Ministarstvo građevineSVE LEGALNO I JAVNOU Ministarstvu građevinarstva kažu za Kurir da u Parku prirode Golija postoji prva zona, u kojoj je zabranjena gradnja, i druga zona, u kojoj je gradnja ograničena, a dva objekta o kojima je reč su prema planu generalne regulacije u turističkoj vikend zoni u kojoj se može graditi i u redovnoj proceduri, pa i obaviti ozakonjenje objekata.- Predmeti su u ministarstvo došli kada je na njima, u skladu sa odredbama Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole iz 2013, već bilo upisano pravo svojine. To znači da je i zahtev za legalizaciju podnet u skladu sa ranijim propisom o legalizaciji, a da je prema sadašnjem Zakonu o ozakonjenju objekata, sprovedeno ozakonjenje - navode u ministarstvu. Predmeti se, kako ističu, obrađuju kada su ispunjeni svi uslovi propisani zakonom, a ne prema imenu i prezimenu podnosioca, a sva doneta rešenja su javno dostupna.

Kurir prvi slikao vile„MALO DEDINJE“ NA GOLIJIKurir je pre tri godine prvi otkrio da Veljović i rodbina imaju vile na Goliji. Meštani su tada rekli da Veljovićeve kuće od milošte zovu „malo Dedinje“. Obe kuće imaju video-nadzor na krovovima i oko nekretnine. Komšije su nam tada rekle da Veljovići s vremena na vreme dođu, ali ne preterano često.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track