Najzad ćemo sahraniti dete

Kurir pomogao

Najzad ćemo sahraniti dete

Društvo -
Porodici Muja umrla je trogodišnja ćerka, koju nisu mogli da preuzmu iz kapele jer nemaju novac za opremu. Posle našeg poziva JKP „Pogrebne usluge“ obećalo pomoć

BEOGRAD - Očaj porodice Muja!

Umrlo mi je dete, a ja nemam ni dinara. Treći dan je u kapeli u Deligradskoj ulici. Ne mogu da joj preuzmem telo jer nemam novca za pogrebnu opremu i za grobno mesto. Da mogu da prodam krv, sad bih to uradila, samo da mogu ćerkicu Elbedinu da sahranim... počinje ispovest za Kurir nesrećna majka Safeta Muja, koja sa svojom porodicom živi u Višnjičkoj na opštini Palilula.

Inače, Safeta je majka malog Muhameda kome su pacovi odgrizli nos i za čiju je operaciju naš list pokrenuo akciju. Muhamedova mlađa sestra Elbedina, stara tri godine, umrla je u ponedeljak. Devojčica je 23 dana ranije pala u komu iz koje se nije probudila. Bolovala je od teške upale pluća, a očajni roditelji obratili su se nama za pomoć kako bi dete sahranili.

- U opštini su nam rekli da će nam novac dati za 10 dana ali ja ne mogu da spavam dok dete ne sahranim. Pokušavali smo da pozajmimo novac, ali nemam od koga. Ne mogu ni telo da preuzmem bez pogrebne opreme i određenog datuma za sahranu. Pored toga, hodža neće da obavi ceremoniju bez novca - priča očajna majka.

Kako bi obezbedili sahranu, Kurir je pokrenuo akciju. Stupili smo u kontakt sa JKP Pogrebne usluge“ i Dragan Baltovski, direktor ovog preduzeća, obećao nam je pogrebnu opremu i prevoz deteta iz kapele. Kako su muslimanske veroispovesti, obratili smo se i muftiji Muhamedu Jusufspahiću, koji je rekao da će hodža sahranu obaviti besplatno.Elbedina će biti sahranjena za nekoliko dana na beogradskom groblju Lešće.

Muhamed u junu dobija nos

Dečaku Muhamedu, kome su pacovi odgrizli nos, lekari u Kliničkom centru Srbije trebalo da ugrade implant sledećeg meseca. Nakon toga ide serija operacija koja će dečaku, zahvaljujući akciji koju je Kurir pokrenuo, vratiti nos i obezbediti normalan život.

Umrla od upale pluća

Safeta nam objašnjava da joj je ćerka Elbedina pre dvadesetak dana pala u komu, a da je do tada bila zdravo i veselo dete, i niko ni naslutio nije da neće doživeti četvrti rođendan.- Bio je 4. maj, svi smo zajedno jeli krompir. I ona je lepo ručala. Od­jednom je počela da se guši, usta su joj poplavela - priča majka, koja je odmah devojčicu odvela u Tiršovu. Tamo je primljena s teškom upalom pluća i bronhija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track