Školarine u Srbiji najviše u regionu

Odraše nas

Školarine u Srbiji najviše u regionu

Društvo -
Dok kod nas godina studiranja košta i do šest plata, u komšijskim zemljama cene školovanja niže od prosečne mesečne zarade

BEOGRAD - Udaraju po džepu!

Samofinansirajući studenti ove godine moraće da izdvoje između 45.000 i 240.000 dinara kako bi imali priliku da upišu neki od fakulteta u Srbiji. Za razliku od naše zemlje, u kojoj je prosečna plata šest puta manja od najviše školarine, u komšijskim zemljama cene školarina su manje od mesečne plate.

Hrvatska svim brucošima omogućila besplatnu prvu godinu, a za one koji plaćaju visina je oko 800 evra, dok je njihovim građanima prosečna plata 700 evra. I u drugim zemljama iz regiona školarina je povoljnija. Crnogorci izdvajaju tek jednu mesečnu zaradu za godišnje troškove fakulteta, koji su 500 evra.

Novoizabrani rektor BU Vladimir Bumbaširević nije želeo da komentariše visoke školarine. On smatra da je za to odgovoran dosadašnji rektor Branko Kovačević.

- Moj mandat počinje prvog oktobra, tako da ne mogu da komentarišem najavu pojedinih fakulteta da će povećati školarine - rekao je Bumbaširević, dok je profesor Kovačević istakao da nije problem u školarinama već u niskim primanjima.

- Neki fakulteti ne mogu da prežive, tako da je reč o egzistencijalnim pitanjima.

(E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track