OBEĆANJE: Istina o smrti dečaka Radenka Nikodinovića (8) je prioritet
Foto: Privatna Arhiva

Institut za sudsku medicinu u Beogradu

OBEĆANJE: Istina o smrti dečaka Radenka Nikodinovića (8) je prioritet

Društvo -

Nije tačno da će rezultati obdukcije biti tek za tri meseca. Ne mogu sa sigurnošću reći da li će biti za 10 dana, ali hoće u najskorijem roku, kaže Slobodan Nikolić

Smrt malog Radenka Nikodinovića (8), koji je preminuo od sepse nakon preloma ruke, i dalje potresa Srbiju, a informacija koja je dostavljena njegovom ocu Milanu da rezultati obdukcije neće biti poznati još tri meseca izazvala je negodovanje javnosti.Međutim, Slobodan Nikolić, upravnik Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, ističe da je to jedan od prioriteta, a istina o smrti dečaka mogla bi se znati za desetak dana.Krive lekara- Nije tačno da će rezultati obdukcije biti tek za tri meseca. Ne mogu sa sigurnošću reći da li će biti baš za desetak dana, ali se svakako neće čekati tri meseca - ističe Nikolić i dodaje da se prilikom obdukcije pod mikroskopom analiziraju i isečci organa i da je za pripremu mikroskopskih preparata potrebno vreme.

Inače, Milan Nikodinović, koji za smrt sina krivi ortopeda Opšte bolnice u Loznici Dobrivoja Bojanića, samo dan ranije dobio je drugu informaciju:Uplašeni roditelji- Zvao sam Institut za sudsku medicinu u Beogradu i neko od službenika mi je rekao da se na obdukcioni nalaz čeka i do tri meseca. Na moje pitanje „Zbog čega mi je onda prethodno rečeno da će biti gotovi za dvadesetak dana?“, službenica mi je drsko odgovorila: „A ti onda dođi i sam traži rezultate!“ - priča nam Nikodinović, koji se uplašio da ovo znači namerno odugovlačenje istrage:- Nije mi bilo jasno zašto sada spominju nove termine za obdukcioni nalaz i zašto se ceo slučaj prolongira. Poznato mi je da su lekari uvezani i da se drže jedni drugih, pa sam se uplašio da ovo znači da neko želi odugovlačenje procesa.On naglašava da ovu medicinsku dokumentaciju čeka kako bi tužio dr Bojanića:- Moje dete je mrtvo i njega niko ne može vratiti, ali ovaj slučaj mora biti rešen i zbog drugih ljudi, kako se ovo više nikome ne bi dogodilo.Tužilaštvo u Loznici, koje je pokrenulo istragu, takođe čeka obdukcione nalaze.Tužilac čeka obdukciju- Još uvek nije pristigla sva dokumentacija na osnovu koje bi bilo moguće dalje postupati u ovom slučaju. Očekuje se da stigne tokom naredne sedmice. Čekamo obdukcioni nalaz i rezultate nadzora iz resornog ministarstva, to nam je osnova za dalji rad i ono što smo u startu tražili - rekao je Zoran Nestorović, v. d. javnog tužioca.Podsetimo, Radenko je polomio ruku prilikom pada s tobogana, posle čega mu je stavljen gips u bolnici u Loznici. Ruka je počela da mu otiče, a roditelji su nekoliko puta išli kod lekara koji ih je vraćao kući. Prebačen je u Institut za majku i dete u Beogradu, ali je preminuo 8. oktobra od posledica sepse.

Presavio tabak Direktor bolnice u Loznici LIČNO ĆU PROVERAVATI DA LI LEKARI PIJUAlkohol na radnom mestu apsolutno ne tolerišemo i svaki slučaj biće hitno procesuiran, poručio je dr Zoran Kovačević, v. d. direktora Opšte bolnice u Loznici.On je ovu odluku doneo nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije da je dr Dobrivoje Bojanić, koga roditelji okrivljuju za smrt malog Radenka, često pio na poslu.- Bila su četiri slučaja povrede radne discipline nemedicinskog osoblja konzumiranjem alkohola na radnom mestu i oni su dobili odgovarajuće disciplinske mere. Što se tiče drugog medicinskog osoblja, uključujući i lekare, do sada nije zabeležen nijedan slučaj dolaska na posao u alkoholisanom stanju koji je meni poznat otkako sam na čelu ustanove - kaže dr Kovačević i dodaje da će on lično „obilaziti ustanovu i u toku noći“.Dr Kovačević kaže da nema saznanja da je dr Bojanić sklon alkoholu.

T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track