OGLASILO SE MINISTARSTVO POSLE TRAGEDIJE: Dom za stare u Pančevu radio ilegalno
Foto: Stefan Jokić

Prve informacije

OGLASILO SE MINISTARSTVO POSLE TRAGEDIJE: Dom za stare u Pančevu radio ilegalno

Društvo -

BEOGRAD - Dom za stare u Pančevu, u kojem su jutros u požaru poginule tri osobe, radio je ilegalno, utvrdili su prema prvim informacijama sa terena republički i pokrajinski inspektori, saopštilo je Ministarstvo rada.

Po saznanju za tragičan događaj koji se dogodio jutros u ranim jutarnjim časovima kada su, nakon požara koji je izbio u objektu u ulici Svetog Save, br. 60 u Pančevu, tri osobe izgubile život, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i inspektori socijalne zaštite u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvršili su nadzor i, prema prvim informacijama dobijenim sa terena, reč je o ilegalnom domu za stare.

Vlasnici navedenog doma je prethodno dva puta zabranjivan rad na dve različite lokacije u Pančevu, navedeno je u saopštenju. Prema raspoloživim podacima, u domu u kome je izbio požar boravio je 21 korisnik, a od tog broja tri korisnika su nakon nesreće preminula, 12 je povređeno, dvoje su preuzeli srodnici, dok je za pet korisnika pozvan Centar za socijalni rad u Pančevu kako bi ih zbrinuo.

Obavljen je i razgovor sa licem iz obližnjeg restorana koje je, po molbi zaposlenih, pozvalo Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. U toku je prikupljanje podataka o korisnicima i srodnicima koji su ih smestili u ovaj dom, kao i ostalih informacija od zdravstvene službe koja je zbrinula povrđene korisnike i od stanice policije koja je izvršila uviđaj.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo apeluje na građane da članove svojih porodica ne ostavljaju u ilegalnim domovima gde nemaju odgovarajuću zaštitu i gde nisu potpisani odgovarajući ugovori.Za 12 godina postojanja inspekcije socijalne zaštite izdato je ukupno 98 zabrana za rad domovima za stare, a od toga je samo tokom druge polovine 2014, cele 2015. i tokom 2016. godine izdato ukupno 56 takvih zabrana.

Napominjemo da se na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad nalazi spisak svih licenciranih objekata i još jednom ističemo da postojanje ilegalnih domova za stare ne predstavlja samo nezakonito obavljanje delatnosti i rad "na crno", već podrazumeva visok stepen ugroženosti života starih osoba i najčešće nedostatak elementarnih uslova za život.

Zbog postojanja postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pomaganje u izvršenju teškog dela protiv opšte sigurnosti uhapšene su dve osobe - izdavalac prostorija tog nelegalnog staračkog doma S.S. i organizatorka doma LJ.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track