Najnovije vesti

SVET SLAVI NOĆ VEŠTICA, A SRBI SVETOG LUKU I PETRA: Danas je CRVENO slovo, OVO ne radite!
Foto: Rts

Sveti Luka, sneg do kuka

SVET SLAVI NOĆ VEŠTICA, A SRBI SVETOG LUKU I PETRA: Danas je CRVENO slovo, OVO ne radite!

Društvo

Srpska pravoslavna crkva 31. oktobra slavi čak dva praznika, svetog Luku i Petra Cetinjskog.

U zapadnim zemljama već se nedeljama spremaju za proslavu Noći veštica. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske su napravljene, a slatkiši spremljeni.

Međutim, danas je veliki praznik i kod Srba. Možda nije toliko poznat i svakako ne toliko komercijalizovan, ali je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine.

Svima koji slave Svetog Luku čestitamo!

Pisac jednog od Hrstovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vernici. Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevađelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti.

Međutim, crkva obeležava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živeo je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dve različite epohe i Luka i Petar svojim delima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crveno slovo i ne valja se baviti teškim poslovima.

Kurir obeležava velike slave!

U ponedeljak, 31. oktobra, obradovaćemo sve koji slave Svetog Luku i to sa 2 poklona: dobićete veliki poster-ikonu Svetog Luke sa  najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara za prostu 2017. godinu i dodatak Srpske slave posvećen upravo ovom svecu.

U poklon dodatku pročitajte sve o neobičnom životu Sv. Luke, delima koja je činio kao i o crkvama podignutim u njegovu večnu slavu. Pripremili smo za vas i kratak pregled slavskih običaja, idealan recept za slavsko žito i predlog slavske trpeze.

Kurir obeležava velike slave!

ČUDO NEVIĐENO NA SVETOG ILIJU: Proplakale ikone u manastiru sveti Luka kod Varvarina!

VUJADIN SAVIĆ: Sveti Luka, a ne Noć veštica! Braćo Srbi, držite se pravoslavlja!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...