INSTITUT BATUT: Nema razloga za strah zbog vaši kod migranata
Foto: Profimedia

Situacija pod kontrolom

INSTITUT BATUT: Nema razloga za strah zbog vaši kod migranata

Društvo -

BEOGRAD - U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus, potvrdeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut, ali je njima pružena potrebna pomoć i razloga za strah nema.

Oko 1.000 migranata trenutno boravi u prihvatnom centru u Krnjači, a kod par desetina njih je konstatovna pojava telesne vaši.

U Krnjači, ali i u prihvatnim centrima u Preševu, Subotici i Šidu, migranti su izolovani i pružena im je adekvatna zdrvstvena nega.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ivan Miškovic iz Komesarijata za izbeglice kaže da je situacija pod kontrolom.

"Preduzeli smo sve potrebne preventivne i protivepidemijske mere, kako bismo suzbili pojavu telesnih vaši i dalje širenje. Svi centri imaju prostoriju za izolaciju i imamo puno preparata kojima se to tretira", rekao je Miškovic.

Naglasio je da se ne govori o bolesti već o vašima, i da je to znak da nema mesta panici.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Sve ovo što smo uradili je znak da nema mesta panici, da je situacija pod kontrolom. Epidemolozi i lekari su non-stop u centrima i cinimo sve da situacija bude pod kontrolom", rekao je Mišković.

Objašnjava da se migrantima, nakon preventivnog i protivepidemijskog tretiranja, daje čista garderoba.

On je pozvao sve ljude, kompanije i organizacije, koje su u mogućnosti, da doniraju toplu odeću i obuću za predstojeće zimske dane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track