SRBIJA DA VRATI MONARHIJU: Branko Terzić, član Krunskog veća za Kurir!

Intervju

SRBIJA DA VRATI MONARHIJU: Branko Terzić, član Krunskog veća za Kurir!

Društvo -

Ustavna parlamentarna monarhija obezbeđuje političku stabilnost, a monarh deluje kao prepoznatljivi šef države, kaže bivši saradnik Džoržda Buša starijeg

Rano je da bismo sa sigurnošću mogli reći kako će Srbija proći s predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali svakako bolje nego što bi to bilo s Hilari Klinton.To u intervjuu za Kurir kaže Branko Terzić, stručnjak za energetiku i bivši komesar američke savezne regulatorne komisije za energetiku u administraciji Džordža Buša starijeg.Može li se očekivati da Tramp poseti Srbiju?- S obzirom na činjenicu da je nova prva dama Melanija Tramp rođena u Sloveniji, ne bi bilo čudno očekivati predsedničku posetu toj zemlji. To putovanje može obuhvatiti i Srbiju.

Vi ste prvi ađutant srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a član ste i Krunskog veća. Kako srpska dijaspora u SAD gleda na prestolonaslednika?

- Kao na srpskog lidera, rodoljuba i dobrotvora. On je bio izuzetno popularan u srpskoj dijaspori kad se preselio u Čikago 1977. U to vreme dobijao je mnoge pozive da poseti brojne srpske crkvene zajednice, a i sada se to dešava.Da li Srbija treba da razmisli o vraćanju monarhije?- Verujem da bi Srbija imala koristi od obnove ustavne parlamentarne monarhije jer ona obezbeđuje političku stabilnost, nestranačko posredovanje između političkih faktora, a monarh deluje kao prepoznatljivi dugoročni šef države. Na međunarodnoj sceni, monarsi su mnogo priznatiji od predsednika republika. A i cena nije problem jer su troškovi predsednika republike i monarhije sasvim uporedivi.Kakav biste savet dali Vladi Srbije kad je reč o obezbeđivanju energetske sigurnosti zemlje?- Moj savet će vas možda iznenaditi, ali - slušajte svoje stručnjake. Niko ne poznaje realnost energetske situacije u Srbiji bolje nego inženjeri, ekonomisti i menadžeri koji danas rade u srpskim energetskim institucijama.

Činjenice o Branku TerzićuSVETSKI PRIZNAT STRUČNJAKjedini srpski imigrant u američkoj istoriji kog je predsednik SAD imenovao na funkcijubivši savezni funkcioner vlade SAD i direktor velikih kompanijameđunarodno priznat inženjer energetikeađutant prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i član Krunskog većanosilac više kraljevskih odlikovanja

B. Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track