OPREZ! Ptičji grip pred vratima Srbije!
Foto: Shutter

Bolest već hara u Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji...

OPREZ! Ptičji grip pred vratima Srbije!

Društvo -

Oprez! Ptičji grip samo što nije „sleteo” u Srbiju! Ova bolest već hara u Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji i drugim zemljama.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je kompletan granični pojas Srbije s Mađarskom ugroženim od ptičjeg gripa, dok su Severnobački i Zapadnobački okrug stavljeni pod nadzor, a zabranjena je trgovina živinom i jajima, kao i održavanje sajmova, izložbi i takmičenja ptica. Reč je o virusu koji se vrlo retko prenosi na ljude, ali, bez obzira na to, srpski veterinari su „u vanrednom stanju” i danonoćno prate situaciji u području oko mađarske granice, na rekama, barama i jezerima, gde inače sleću divlje ptice, najčešće labudovi, patke i guske.

Foto: AP
Foto: AP

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu, kaže da su preduzete sve mere predostrožnosti, ali da ne može da prognozira da li i kada da očekujemo ptičji grip u Srbiji.

- To je takav tip bolesti da se nikada ne zna. Prenose ga divlje ptice, kao što su labudovi, patke, guske i druge, a one su selice, te mogu da slete bilo gde. Do zaraze domaće živine dolazi kada su farme slabo zaštićene, tako da divlje ptice mogu da dođu u dodir sa živinom. Veliki problem kod te bolesti je veliko uništavanje živine i jaja kada se bolest detektuje na određenom mestu - navodi Petrović.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prema njegovim rečima, stručnjaci iz somborskog i subotičkog veterinarskog instituta su trenutno na terenu.

U HRVATSKOJ SE PONOVO POJAVIO PTIČJI GRIP: Pronađen kod labudova, ali nije opasan po ljude

- Oni prate kretanje ptica. Popisuju sva gazdinstava na kojima se uzgaja živina, nadziru zabranu prometa živine, ptica i jaja u ugroženom području. Takođe, skreću pažnju ljudima da je obavezno prijavljivanje svakog povećanja obolevanja i umiranja živine na gazdinstvu - objašnjava Petrović.

(Alo/Radmila Briza)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track