ATANACKOVIĆ: Upravnici zgrada neće ljudima upadati u stanove
Foto: Stefan Jokić

Neće moći da ugroze privatnost

ATANACKOVIĆ: Upravnici zgrada neće ljudima upadati u stanove

Društvo -

BEOGRAD, 2. decembra (Tanjug) - Sporni članovi Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji se odnosi na pravo otkupa stanova u javnoj svojini biće izbrisani, izjavila je danas pomoćnica ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Jovanka Atanacković navodeći da će to biti učinjeno amandmanima.

Atanacković je za Tanjug rekla da novi propis neće omogućiti bilo kakve zloupotrebe u kupovini nekretnina i nijednom državnom funkcioneru neće biti data mogućnost, niti pravo, da pod bilo kojim uslovima otkupi stan u državnoj svojini koji je dobio u zakup.

"Nećemo dozvoliti da bilo koji državni funkcioner se provuče kroz priču koja je inače trebalo da posluži brojnim porodicima, na primer porodicama pripadnika policajaca koji su poginuli na dužnosti ili osetljivim, ranjivim grupama", kaže Atanacković.Navodi da će ta problematika biti posebno razmotrena i rešena drugim propisom, uz sveobuhvatnu konsultaciju sa svim nadležnim organima i svima onima kojih se ona tiče.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Povodom navoda u pojedinim medijima da će novi zakon upravnici moći da "upadaju ljudima u stan" i odaju podatke o stanarima, Atanacković kaže da nijednom odredbom zakona nije predviđeno da upravnici uđu bez ikakavog razloga u nečiji stan."Nema mogućnosti da upravnioci na bilo koji način remete vašu privatnost. Suština je da ste vi kao vlasnik stana dužni da otklonite kvar, ako treba nešto da se popravi kroz vaš stan, a u pitanju je zajednički deo zgrade, ili iz vašeg stana curi komišiji ispod vas, vi ste u obavezi da otklonite taj kvar ili da pusutite ljude koji će to uraditi", rekla je Atanacković.Ističe da nema nikavog govora o remećenju prava privatnosti i ljudskih prava zagarantovanih Ustavom, i navodi da je predloženi zakon u potpunoj saglasnosti sa Ustavom i sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Niko ne može zloupotrebljavati vaše pravo, ali takođe i vi ne smete zloupotrebljavati vaše pravo na štetu vaših komšija", dodaje Atanacković.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ona je objasnila da upravnici zgrada imaju samo one nadležnosti koje se tiču bezbednosti zgrade, održavanja i upravljanja zgradom na način da se ne šteti trećim licima."Cilj ovog zakona je bezbedno stanovanje u sigurnim zgradama. Nikava nova obaveza ni za podstanare ni za vlasnike stanova se ovim zakonom ne uvodi, ništa što već nije propisano bilo zakonom o stanovanju, bilo drugim propisima koji se bave zakupom", kaže Atanacković.

Povodom kritika na rešenja koja se odnose na podstanare, Atanacković kaže da je Udruženje podstanara tražilo i navelo da podstanari žele ugovor koji je sastavljen u pisanoj formi i sigurnost u tim stanovima, kao i da se predvidi da rok za iseljenje bude minimum 90 dana."Mi smo vodili računa o njihovim pravima i to je ono što je propisano", dodaje ona.Odredbe koje se tiču stanovanja i prava na stanovanje nisu deo regulative evropskih direktiva, kaže Atanacković i dodaje da je deo međunarodnih konvencija čiji je potpisnik i Srbija, da se štite prava, zabrani beskućništvo i da se obezbedi svima pravo na stanovanje u bezbednim zgradama.Ta rešenja, navodi, urađena su uz saradnju i brojne konsultacije sa ekspertima koji se bave ljudskim pravima i Kancelarijom UN.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema njenim rečima, prvi put ovaj zakon uvodi određene novine koje se ticu postupka iseljavanja i raseljavanja lica kada je to u javnom interesu, a kada se radi o licima koja su sagradila svoje objekte nelegalno na tuđem zemljištu."Oni koji žive u takvim neformalnim naseljima i nisu imali drugi način da reše svoju stambenu potrebu, ukoliko određeni javni interes, urbani razvoj, sređivanje naših gradova zahteva da se oni premeste na neku drugi lokaciju, svakom od njih prvo će biti omogućen jedan transparentan postupak i drugo, svi koji nemaju rešeno stambeno pitanje jedinice lokalne samouprave koje sprovode takve postupke, na kojima imaju prebivalište, biće u obavezi da im obezbede odgovarajući smeštaj", kaže Atanacković.

Podvukla je da je cilj zakona bezbedno stanovanje i da niko od naših građana ne živi na ulici."To je standard koji ova vlada uvodi i koji će se poštovati, kao što se poštuje i u svakoj drugoj razvijenoj zemlji", zaključila je Atanacković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja