JEDINA PRAVA SVADBA VEKA: Ovako su se Ceca i Arkan upoznali `93 u Erdutu, SVE OSTALO JE HOLIVUD!
Foto: Story Press

JEDINA PRAVA SVADBA VEKA: Ovako su se Ceca i Arkan upoznali `93 u Erdutu, SVE OSTALO JE HOLIVUD!

Društvo -

Upoznali su se tog 11. oktobra 1993. godine na proslavi dana Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu. Komandantu je za oko zapala stasita crnka za kojom je i onda ludovala muška polovina Jugoslavije.

- A sad lepo zavrni rukav, navodno su prve reči koje je Željko Ražnatović uputio Svetlani-Ceci Veličković. Priča kaže da je Arkan već na samom početku njihovog poznanstva hteo da proveri estradne tračeve koji su tvrdili da je Ceca narkomanka. Posle inspekcije vena, romansa je mogla da počne:

A i geni su činili svoje. Naime, Željkov otac Veljko Ražnatović svoju ženu, Arkanovu majku Slavku, takođe je upoznao u komandantskoj uniformi negde novembra 1944. godine u tek oslobođenoj Prištini.

Arkan je živeo filmski i oženio se filmski.

Nikad, naime, jedno venčanje u Srba nije izazvalo toliko interesovanje kao što je to bilo slučaj sa, kako su je mnogi prozvali, "svadbom veka".

Tog 19. februara 1995. godine sudbonosno "da" rekli su najsjajnija folk zvezda jugoslovenske estrade Svetlana-Ceca Veličković i Željko Ražnatović Arkan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

No, pre samog venčanja, mladoženja, deklarisani pravoslavac, morao je za sklapanje braka da dobije blagoslov Crkve. Jer, Arkan je bio čak 21 godinu stariji od svoje izabranice, a i prethodno je više puta ženjen. Po savetu svog protojereja Živojina Todorovića uputio je molbu lično njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Pismo je izgledalo nekako ovako:

"U sinovskoj odanosti i smernoj poslušnosti, molim Vašu Svetost za snishodljivost i roditeljsko razumevanje za moju molbu... Kako sam još u snazi i pun života, izabrao sam sebi za suprugu gospođicu Svetlanu Veličković iz Beograda, Srpkinju pravoslavne vere. Za proteklih godinu dana proverili smo svoja osećanja i dobru volju, posle čega smo zajednički odlučili da dragovoljno stupimo u bračnu zajednicu, i to po blagoslovu naše svete Crkve".

Blagoslov nije izostao, pa je spektakl mogao da počne.

Svadbarsku trpezu u "Interkontinentalu" nedeljama pre venčanja pripremao je čuveni kuvar Jakov Stablović, koga ljudi iz branše nazivaju Saša dizajner.

Stablović je vodio ekipu od 80 ljudi, a štab mu je bio smešten u zgradi Stranke srpskog jedinstva. Saša dizajner bio je zadužen za sve - od jelovnika na svadbenom ručku u hotelu, do najsitnijih detalja, kao što su kutije s rezervnom žicom za vezivanje zastava na džipovima koji su išli po mladu u njeno rodno selo Žitorađu.

- Svakoga dana tokom priprema susretao sam se, razgovaro telefonom ili razmenjivao poruke pejdžerom u proseku s 50 ljudi. S Cecom i Arkanom imao sam stalan kontakt i upoznavao ih sa onim što smo uradili. Nisu imali nekih posebnih želja, osim što su insistirali da se klonimo kiča i da sve bude dostojanstveno - sećao se kasnije Stablović.

Snimanje svadbe organizovao je režiser Miroslav Aleksić, svojevremeno nagrađivani režiser državne televizije koji se nekoliko godina ranije upoznao s Arkanom kada je komandanta Srpske dobrovoljačke garde ovekovečio u Tenji. Aleksić je ceo tok svadbe snimao s pet pokretnih kamera. Ukupno je snimljeno oko 30 sati materijala od koga je kasnije sačinjena kaseta u trajanju od 90 minuta.

Najveći problem organizatorima predstavljala je ipak uniforma srpskog vojvode iz Prvog svetskog rata koju će Ražnatović nositi prilikom odlaska po mladu i na crkvenom venčanju. Ispostavilo se da niko zapravo u detalje ne zna kako je originalna uniforma izgledala. Stvar je spasao Dragiša Spasojević, vrhunski krojač beogradskog pozorišta "Boško Buha".

Čitav svadbarski ceh unapred je platio Arkanov najbolji prijatelj Italijan Đovani di Stefano. Đovanija je to zadovoljstvo, prema računici ovdašnjih medija, stajalo čak oko 100.000 maraka.

- To je najmanje što sam za Željka mogao da učinim, pa on mi je svojevremno spasao život! - nije se Di Stefano dao zbuniti.

Kumovi Arkanu i Ceci bili su Borislav Pelević, đeneral SDG i novinarka Maja Pavić (ubijena ispred Kluba književnika 15 febrauara 1997. u mafijaškom obračunu kada je stradao njen dečko Radovan Ćaldović Ćenta).

Foto: Story press
Foto: Story press

Koja Ceca bolje peva

Cecina karijera od venčanja s Arkanom odvijala se vrtoglavom brzinom. Ređao se hit za hitom, a Ceca je izgledala sve bolje. Iznervirana brojnim tračevima da je Arkan bije, ona je jednom prilikom izjavila:

- Udala sam se za pravog junačinu, a takvi ne dižu ruku na žene. Uostalom, Ceca Ražnatović mnogo bolje peva od Cece Veličković. Devetoro dece

Arkan je iza sebe ostavio devetoro dece: kćerke Anđelu, Ma šu, Anastaziju, Sofiju i Milenu i sinove: Mihaila, Nikolu, Vojina i Veljka. Bio je, kažu oni koji su ga dobro poznavali, dobar i strog otac. Ipak, poučen sopstvenim primerom (otac Veljko ga je mlatio kad god bi stigao) decu nije tukao...

- Obožavao je da kupa svoju dečicu - seća se danas njegov kum Borislav Pelević.

(Foto: Story press) (Glas javnosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track