Najnovije vesti

SVE VREME SU VAS UČILI POGREŠNO: Andrić jeste dobio Nobela, ali ne za delo Na Drini ćuprija!

SVE VREME SU VAS UČILI POGREŠNO: Andrić jeste dobio Nobela, ali ne za delo Na Drini ćuprija!

Društvo -

Ivo Andrić bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Na današnji dan, 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Ako biste pitali ljude oko vas skoro svi bi vam sa sigurnošću rekli da je Andrić nagradu dobio za delo "Na Drini ćuprija".

Ali to nije istina. Ne nije u pitanju neko drugo delo... Evo o čemu je reč.

Nobelov komitet je u slučaju Ive Andrića obrazložio da jugoslovenski pisac dobija prizanje za za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“.

Ako pogledate obrazloženje Nobelovog komiteta u njemu se navode i analiziraju nekoliko Andrićevih dela "Na Drini ćuprija", "Gospođica", "Travnička Hronika" koje inače mnogi nazivaju "Bosanska trilogija".

Dakle Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za konkretno delo već za opus.

Besedom „O priči i pričanju“ se 10. decembra 1961. godine zahvalio na priznanju. Andrić je novčanu nagradu od milion dolara dobijenu osvajanjem Nobelove nagrade u potpunosti poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

A da se, po onoj narodnoj, ne može biti prorok u svom selu, jedan zanimljiv detalj nam otkriva i dr Draško Ređep, pisac i književni kritičar.

"Ono što je zanimljivo je da je Andrić tek 11 godina posle, u aprilu 1972. godine dobio svoju prvu i jedinu Vukovu nagradu", kaže Ređep za Kurir.rs.

(P.L)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track