UDAR NA NOVČANIK: Penzioneri moraju da vrate 848 miliona državi
Foto: Shutterstock

Najstarijim građanima prete tužbe

UDAR NA NOVČANIK: Penzioneri moraju da vrate 848 miliona državi

Društvo -

Iznos je višak uplaćen po osnovu razlike između privremenog i konačnog rešenja o penziji, utvrdila je Državna revizorska institucija

Više hiljada penzionera moraće da vrati oko 848 miliona dinara na ime isplaćenih penzija u periodu od dobijanja privremenih do izdavanja konačnih rešenja.Ko od penzionera dobrovoljno ne vrati novac, suočava se sa tužbom na sudu. Uobičajena je praksa da Fond PIO izdaje privremena rešenja kako bi osiguranici odmah počeli da primaju penziju jer je potrebno vreme da bi se proverili svi podaci i odredio konačan iznos. Ipak, Državna revizorska institucija, koja je analizirala poslovanja Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja u 2015, smatra da bi ovu praksu trebalo promeniti jer postoji rizik naplate, pa samim tim i šteta za budžet ove državne institucije.Zato DRI predlaže da se izmeni Zakon o Fondu PIO, ali i navodi da Fond nije donosio konačna rešenja kada su mu podaci o prosečnoj godišnjoj zaradi za poslednju godinu pred penzionisanje postali dostupni, a bili su razlog donošenja privremenog rešenja.Revizori ističu da posle utvrđivanja iznosa koji je preplaćen penzioner može višak da vrati odjednom, kroz rate ili odbijanjem od penzije. Ako ne izabere nijedan od ovih načina, Fond podnosi tužbu.- Preporučuje se Fondu da obezbedi doslednu primenu kontrolnih mehanizama kojom će se omogućiti znatno povećanje broja donetih konačnih rešenja kojima se zamenjuju privremena rešenja - naveli su revizori.V. S.

„Koridori Srbije“PLATE SMANJILI MANJE OD PROPISANIH DESET ODSTOZaposlenima „Koridora Srbije“, kojih ima više od sto, prema analizi DRI, nisu smanjene plate za deset odsto, kako je odlučila Vlada Srbije kada je reč o državnoj administraciji. Naime, smanjena im je bruto, a ne neto osnovica, pa su im plate u 2015. za koju hiljadu bile veće nego što je trebalo.

ČinjeniceKAKO SE MOŽE VRATITI DUG FONDU- odjednom- kroz rate- odbijanjem od penzije- sudskim putem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja