Grčki hotelijeri zovu Srbe: Neće biti štrajka

Grčki hotelijeri zovu Srbe: Neće biti štrajka

Društvo -
Ne očekujemo nove štrajkove carinika, a uzavrela politička situacija biće stabilna nakon izbora 17. juna, poručuju ugostitelji iz letovališta Platamon

PLATAMON - Bezbedno čvarenje!

- Nema razloga da ovog leta naše plaže ne preplave turisti iz Srbije. Uzavrela politička situacija trebalo bi da se stabilizuje nakon novih izbora 17. juna. Brinemo da li ćemo dobiti vladu, a još više nas brine izlazak iz evrozone i vraćanje nacionalne valute - drahme. Ukoliko se to desi, neće biti dobro jer su plate i penzije već smanjene - priča za Kurir Janos Bakavos, trgovac i ugostitelj iz Platamona.

On očekuje da će se, po tradiciji, najveći broj građana Srbije odmarati na sunčanoj Olimpskoj rivijeri, podno planine bogova Olimp, koja počinje od Katerinija i pruža se preko Paralije, Olimpik biča, Leptokarije, Platamona do Nei Porija. Da će tako biti, potvrđuje Mićo Stojanović, direktor JP „Autoprevoz“ iz Kikinde, koji nekoliko godina vodi turiste iz Srbije u Leptokariju i Nei Pori:

- Ovde je sve podređeno gostima i nema nikakvih problema. Naši klijenti se ne boje da će im se nešto loše desiti. Predsezona je planula, kao i aranžmani u septembru. Imamo još slobodnih mesta u julu i avgustu.Da se bezbednost sunčanja na već uređenim plažama ne dovodi u pitanje, uverava nas i Aleksičanka Marija

Stevanović, koja tri godine radi u Platamonu:- Moji zemljaci će ovde biti odlično ugošćeni. Pored Poljaka, Rumuna i Mađara, Srbi su najbrojniji gosti. U špicu sezone najam trokrevetnog apartmana koštaće između 35 i 70 evra. Sada trokrevetna soba u privatnom smeštaju košta oko 30, a u hotelima do 50 evra.

Cene u grčkim letovalištima- Hleb0,80 - 1 - Mleko1,30 - Pivo3,5 - 6 - Kafa2 - 3,5 - Koka-kola3,5 - Sladoled 1 - Giros2,5 - Pica8-9 - Lubenica2 *cene su u evrima

Olimp, Meteori...Ukoliko dođete na Olimpsku rivijeru, nemojte propustiti da se popnete na Olimp. Na njemu obitava 150 autohtonih biljnih vrsta. Najviši vrh planine bogova Mitihas (2.960 metara) ovih dana je pod snegom. Interesantno je da na delu Olimpa postoji magnetno polje. Ako na tom mestu prospete vodu, neće poteći niz put nego će se vrteti u krug. Preporučujemo posetu Meteorima - kamenim kulama na čijim se vrhovima nalaze manastiri iz 14. i 16. veka. Ako ste pri parama, šopingujte u Kateriniju i Solunu.

Samo Nemci otkazali- Zasad nema najave da će se ponoviti štrajkovi grčkih carinika, koji su proteklih godina zadavali muke turistima. Mediji su veliki publicitet dali nedavnom zločinu u Patri, gde su grčki neonacisti ubili jednog čoveka. Stekao se utisak da situacija nije stabilna pa je, koliko čujem, samo manji broj turista iz Nemačke odustao od letovanja. To nije slučaj sa Srbima - kaže Janos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track