ZBOG GRIPA DUŽI ZIMSKI RASPUST? Epidemiolozi upozoravaju da glavni udar sledi u januaru!
Foto: Marina Lopičić

Razmatraju se vanredne mere, virus opustošio učionice

ZBOG GRIPA DUŽI ZIMSKI RASPUST? Epidemiolozi upozoravaju da glavni udar sledi u januaru!

Društvo -

BEOGRAD - Skoro da nema škole koja nije "prepolovljena" zbog gripa i virusa, epidemiolozi tvrde da glavni udar sledi u januaru, pa bi prvi deo raspusta koji počinje ove subote mogao da bude - produžen.

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

U Medicinskoj školi "Beograd" od đaka su mnogo gore prošli zaposleni.

- Odsustvuje duplo više nastavnika nego prošle godine u ovo doba, mislim da stariji teže podnose simptome koji vladaju. Kada je reč o deci, za sada nije strašno, ali mislim da će se tek u januaru pokazati epidemija. I sa ovim procentom obolelih sumnjam da će moći normalno da se organizuje nastava, pogotovo što će se deca opustiti na raspustu - priča direktorka Nada Trifković.

Ni u Ministarstvu prosvete ne isključuju mogućnost da se produži prvi deo raspusta, odnosno da se đaci ne vrate u klupe, kao što je planirano, u ponedeljak 9. januara.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Pratimo situaciju u školama i u kontaktu smo sa Ministarstvom zdravlja. Ukoliko bude potrebno preduzećemo sve neophodne mere - kažu iz Ministarstva prosvete.

Direktorka OŠ "Skadarlija" Mirjana Sloboda kaže da je na časovima prisutno oko 70 odsto učenika i da za sada situacija nije zabrinjavajuća. Otprilike trećina učenika odsutna je i iz škole "Svetozar Marković" na Vračaru, a izostaju uglavnom tri-četiri dana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Danas će kroz školu kružiti knjiga obaveštenja u kojoj pozivam đake da dane raspusta iskoriste za odmor i oporavak. Zdravlje dece je na prvom mestu, a na nadležnima je da procene da li će oni biti spremni da se vrate u školu početkom januara - mišljenja je direktor Dragi Lukić.

BONUS VIDEO: Saznajte, kako se zaštiti od virusa!

Epidemija i zvanično

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) juče je prijavio epidemiju gripa Institutu “Batut”, ali je za njeno zvanično proglašenje nadležno Ministarstvo zdravlja.

Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

- Epidemija ili ne, ali neka odeljenja su se i prepolovila po broju učenika koji dolaze na nastavu. Osim njih, obolele su i neke kolege – priča direktor rušanjske škole “Aca Milosavljević” Slavko Bogavac.

BONUS VIDEO: Saznajte čime se naši sugrađani brane od gripa!

Slično je bilo i 2009.

Usled epidemije gripa 2009. godine tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović je u dogovoru sa epidemiolozima odlučio da đacima produži školski raspust za dva dana.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track