Mića Stojanović bio je maršalov miljenik

KURIR TV OTKRIVA TAJNE TITOVE KUHINJE: Ovaj kuvar je za Broza osmislio KARAĐORĐEVU ŠNICLU

Društvo -

Milovan Mića Stojanović je dvostruki svetski šampion u kuvanju. Visoki ugled koji je stekao u struci vodio ga je u 70 država sveta i kuvanju za britansku kraljicu, američke i sovjetske predsednike, holivudske glumce i mnoge poznate svetske ličnosti.

Kuvar Mića se najviše proslavio kao Titov omiljeni kuvar i tvorac Karađorđeve šnicle. Ekipa Kurir TV u ekskluzivnom intervjuu sa Mićom Stojanovićem otkriva kako je uspeo 22 godine da bude omiljeni Titov kuvar i kojim je sve poznatim ličnostima spremao svoje specijalitete?

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Na samom početku, majstor kulinarstva nam je pripremio tzv. "bačku zakusku", sastavljenu od pihtija, mangulica, ljutih paprika... Samo za proverene gurmane, kakav je bio i Josip Broz.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Tito je voleo da jede, ali prava narodna jela, ne ona francuska, italijanska... Sve sam spremao sveže, na vreme i sa velikom voljom. Ne daj Bože da se neko otruje. Imali smo laborante koji su vodili računa da neko ne uđe sa strane. Tito je imao poverenja u mene i ja sam taj koji bi bio krivac i "na tapetu" ako se nešto desi. Samo ako je nešto baš sumnjivo, postojao je čovek koji bi probao jelo pre Broza", objasnio je Stojanović.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Vrsni šef kuhinje otkrio nam je kako je, tokom jedne večere u Karađorđevu, Tito pojeo samo supu, što je sve začudilo.

"Prišao mi je laborant i rekao: "Tito probao samo juhu." Neka mu je na čast, uzvratio sam, ali znam da je sve živo do tad jeo, i prasetinu, i ovčetinu... Po tome sam naslutio da mu se već bližio kraj", prisetio se Stojanović.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Dok nam predstavlja delić poslednje Titove novogodišnje trpeze, on dodaje i da mu se dešavalo da pogreši, pa da mu jelo zagori.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Nigde uglavnom nismo žurili, sve se spremalo natenane. Ali bilo je trenutaka kada sam radio sam, bez pomoćnika, a gostiju više od predviđenog. Onda sam se snalazio kako sam znao i umeo. Jednom sam za neki prijem spremio hladno predjelo, a gosti bili neki Rusi, dugo držali govor... Kad ono - ja zaboravio da skuvam čorbu. Nema čorbe! I onda na brzinu izmeljem meso na mašini, iseckam krompir... I niko, čak ni među mojim pomoćnicima, nije primetio da nije na vreme bilo spremno. Tito je bio veliki diplomata i veliki čovek, ali što se kuhinje tiče nije bio zahtevan. Nekoliko puta samo je imao primedbe. Jednom mi je njegov doktor Vlada napomenuo da za doručak spremam kajganu bez žumanaca, jer je Tito operisao žuč. I ja tako spremim, pošaljem, kad vraćaju mi na tanjiru celo jelo. A momak koji ga je doneo nazad kaže: Pitao maršal kakva je ovo kajgana", priznaje Titov miljenik i zaključuje da je Broz bio veliki gurman koji je "dosta pio, ali dosta i jeo".

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track