MLADI SE ODRIČU FEJSA: Kafica sa prijateljem na prvom mestu
Foto: Shutterstock

Ima nade

MLADI SE ODRIČU FEJSA: Kafica sa prijateljem na prvom mestu

Društvo -

Čak 92 odsto mladih u Srbiji između 15 i 25 godina trajno bi se odreklo Fejsbuka zarad kafice sa prijateljem.

Rezultati istraživanja "Friendship module" o navikama mladih u Srbiji, kada je u pitanju druženje, pokazuju da je mladima prijateljstvo i te kako važno, i to ne ono virtuelno, već ono stvarno, licem u lice.

- Bez obzira na to što mladi danas provode približno isto vremena u komunikaciji sa prijateljma putem društvenih mreža i komunikaciji uživo, čak 92 odsto njih je spremno da se trajno odrekne svog Fejsbuk naloga zarad zajednički provedenog vremena sa društvom. Devojke su čvršće vezane za svoje drugarice, i samo 5 odsto njih bi radije zadržalo svoj Fejsbuk nego tračarilo sa prijateljicom - navodi se u istraživanju.

fejsbuk, foto: Reuters
fejsbuk, foto: Reuters

Međutim, muškarci su izgleda manje odani, pa bi skoro 11 odsto njih radije zadržalo svoj nalog na Fejsu nego se družilo. A da danak prijateljstvu i te kako uzimaju urbane sredine, potvrđuju Beograđani, jer čak 14 odsto njih ni za živu glavu ne bi se odreklo Fejsa.

Mladi u proseku imaju oko 500 prijatelja na Fejsbuku, međutim, u realnom životu više od polovine ispitanika se izjasnilo da ima dva do tri prijatelja, što zapravo potvrđuje da se u prijateljskim odnosima ništa nije promenilo od pre 20-30 godina.

Prijateljstvo se naročito neguje u Istočnoj Srbiji, gde bi, pokazuje istraživanje, prosečan mlad čovek "dao ruku" za pet prijatelja, što je iznad proseka u odnosu na druge delove naše zemlje.

ČinjeniceKako mladi provode svoje vreme

-razgovor

-odlazak na kafu

-blejanje

-zabava

-sport

Činjenice

Šta kaže statistika- 94 odsto mladih između 15 i 25 godina koristi društvene mreže

- 93 odsto mladih ima nalog na Fejsbuku

- 42 odsto ispitanika nikada nije poslao zahtev za prijateljstvo nepoznatoj osobi

- 68 odsto ispitanika stavlja prijateljstvo iznad ljubavi

- 23 odsto mladih upoznalo je bar jednu ljubav na internetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track