POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminula viceguvernerka NBS Ana Gligorijević
Foto: Beta/Miloš Miškov

U 56. godini

POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminula viceguvernerka NBS Ana Gligorijević

Društvo -

BEOGRAD - Viceguverner Narodne banke Srbije Ana Gligorijević preminula je u Beogradu u 56. godini posle duge i teške bolesti, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Gligorijević je prvi put na funkciju viceguvernera postavljena 2004. godine, a od 2012. godine bila je na tom mestu u novom mandatu.

Ana Gligorijević rođena je 1961. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Na Institutu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu završila je specijalistički kurs “Tehnika finansijske analize i planiranja”. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekla je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Počevši kao pripravnik u Narodnoj banci Jugoslavije/Srbije, od 1987. godine nalazila se na različitim funkcijama među kojima su najznačajnije: specijalni savetnik, direktor Odeljenja za odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom i ostalim međunarodnim finansijskim organizacijama, zamenik generalnog direktora Sektora za devizne poslove i odnose sa inostranstvom i generalni direktor Sektora za odnose sa inostranstvom.

Kao predstavnik Narodne banke, učestvovala je u svim pregovorima vezanim za regulisanje članstva i finansijsku saradnju s međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama – Evropskom unijom, STO, MMF, Grupacijom Svetske banke, EBRD i EIB.

Takođe, bila je aktivni pregovarač u regulisanju finansijskih obaveza prema komercijalnim bankama – članicama Londonskog kluba i ostalim inostranim poveriocima.

U Međunarodnom monetarnom fondu, po odluci Vlade Republike Srbije, obavljala je funkciju zamenika guvernera od 2006. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track