ŠAMAR RUSKOG ISTORIČARA: Ovo je prava istina o milionima navodno silovanih Srpkinja od strane Rusa!
Foto: Youtube

Kontraverzna tema Drugog svetskog rata

ŠAMAR RUSKOG ISTORIČARA: Ovo je prava istina o milionima navodno silovanih Srpkinja od strane Rusa!

Društvo -

Nijedan rat ne može da prođe bez ekscesa. Niko nije čuo za rat bez pljačkanja i nasilja. Srbi često porede ponašanje nemačkih i sovjetskih vojnika tokom Drugog svetskog rata. Da li su i koliko žena silovali Rusi u Srbiji?

- Jasno je da nijedan rat u principu ne može da prođe bez ikakvih ekscesa. Nema ratova bez pljačkanja i nasilja - smatra Nikita Bondarev

– Nemci su radili onakve stvari kakve se, na primer, opisuju u stihovima Desanke Maksimović “Krvava bajka”? To je retoričko i etičko pitanje – piše za Nedeljnik Nikita Bondarev, rukovodilac grupe za balkanske zemlje Ruskog instituta za strateška istraživanja.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rezultat Drugog svetskog rata u Srbiji se različito tumači. Kako kaže Nikita Bondarev, jedni ga shvataju kao oslobođenje Srbije od nacizma, a drugi smatraju da je to bila komunistička okupacija i da je Jugoslavija upropastila srpsku nacionalnu državu i dovela Srbiju do sadašnjeg stanja.

Posle Titove i Staljinove svađe počele su da se štampaju izmišljotine o tome da su “ruski oslobodioci” silovali milione Srpkinja od 9 do 90 godina.

– Nemci su se možda, u celini gledano, neko vreme ponašali relativno kulturno, ali ko kaže da nemački vojnici nisu pljačkali i silovali – taj bezočno laže. Nemci su pri tome bili razmešteni na teritoriji Srbije, dobro su bili opskrbljeni svim što je potrebno za svakodnevni život. A nesrećni ruski vojnici, pre nego što će doći u Srbiju, prošli su celu teritoriju SSSR-a koju su oslobađali, Rumuniju i Bugarsku – piše Bondarev.

Kada su se SSSR i Jugoslavija pomirili, sva propaganda, do tada usađivana ljudima i sve knjige su bez suvišne buke povučene iz biblioteka.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Ali, to je ljudima ipak ostalo u sećanju. Činjenica, međutim, da sve izmišljotine nikada nisu bile opovrgnute kako dolikuje upravo je plodno tlo za glasine i masovno sujeverje.

– U Nemačkoj je, naravno, sve bilo drugačije nego na Balkanu. Kada su naši stigli do Nemačke, mnogi su imali želju da se lično osvete za svoje najbliže, za sav onaj užas koji su videli oslobađajući svoju otadžbinu od nacista. Procenat pljačkanja i silovanja otkako je sovjetska armija ušla u Austriju, pa čak i u Mađarsku, primetno je porastao – piše Nikita Bondarev.

Ali, prema njegovim rečima, sve to nisu nikakvi milioni, nego desetine slučajeva. U Srbiji i Bugarskoj je bilo nekih pojedinačnih slučajeva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track