NADRLJAO U FABRICI U SLOVAČKOJ: Brat Darka Lazića preživeo torturu
Foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Jad i beda

NADRLJAO U FABRICI U SLOVAČKOJ: Brat Darka Lazića preživeo torturu

Društvo -

Pevačev otac nas je odvezao do Novog Sada. Odatle smo otišli na rad u Slovačku. Vezali su nas, nisu nam dali u WC, gladovali smo, priča Petković

Milenko Petković (25) iz Putinca kod Inđije, o čijem je potresnom iskustvu u „Samsungovoj“ fabrici u Slovačkoj Kurir juče pisao, otkriva da je u nehumanim uslovima sa njim radio i M. S., brat pevača Darka Lazića, kao i da su bili fizički vezani za proizvodnu liniju!- Sa mnom je bio i brat od tetke Darka Lazića, pevačev otac nas je iz Putinca vozio za Novi Sada kad smo kretali za Slovačku, a dočekao nas je i kad smo se vraćali odatle. Mi smo se kao braća dogovorili da idemo tamo zajedno da radimo, da zaradimo, jer i on ima malo dete kao i ja... Smatrali smo da možemo da pomognemo porodicama sa tih 700 evra koje su nam obećali da ćemo tamo zaraditi. I on se, kao i ja, posle svega kaje što smo uopšte išli da radimo tamo - kaže Petković, koji je otišao preko agencije „Largo“.Milenko je sa M. S. skoro mesec dana živeo u neljudskim uslovima u magacinu bez grejanja i tople vode u mestu Dunajska Streda, ali mu je najgore ipak bilo u fabrici „Samsung“, gde je pravio okvire za LCD televizore.- Vezani smo bili sve vreme. Nosili smo kao neku vrstu nanogice, koja ima kabl koji se priključi na mašinu. Bez toga nismo smeli da budemo na liniji. Za vreme rada se sve vreme stoji, po 12 sati, ne možete da odete ni u WC, trpite žedni i gladni. A liderka sve vreme ide halom i govori „brže, brže“ - svedoči Petković:- Imao sam žuljeve na rukama koji su pucali, krv mi je išla, ali morao sam i dalje da radim.On i M. S. su se posle mesec dana razboleli i s visokom temperaturom vratili u Srbiju.- Pred povratak nismo imali šta da jedemo. Jedan hleb smo delili na tri dana. Majka je morala da mi pošalje 40 evra kako bih mogao da platim prevoz. Smršao sam 10 kilograma i još se nisam izlečio - priča Petković i najavljuje tužbu protiv agencije „Largo“.M.S. nam je potrvrdio priču, ali nije želeo da govori za novine.U agenciji kažu da je Petković potpisao ugovor i da su poslali upit koordinatorima:- Pokazaćemo čim ga dostave. Što se tiče uslova rada i smeštaja, svedočenja naših stalnih, zadovoljnih radnika s slikama govore više od bilo koje izjave.

Aleksandar VulinKontrolisaćemo agencijeMinistar Aleksandar Vulin kaže da je tražio sastanak sa slovačkim kolegom Janom Rihterom, najavio je oštriju kontrolu rada agenicija i upozorio na opsanost neprijavljenog rada.

Nova saznanja: Samsung dostavio dokumenta

Ne propustite

DANAS U KURIRU: Poklon dodatak za penzionere

Šta da radite ako niste primili jednokratnu pomoć države u iznosu od 5.000 dinara

U današnjem poklon dodatku Moja penzija pročitajte intervju sa legendom domaćeg fudbala Dragoslavom Šekularcem.

Savetujemo vas šta da radite ako niste primili pomoć države od 5.000 dinara.

Pored toga, otkrivamo kako da sačuvate svoja stopala.

Ne propustite puno zanimljivih tema i razne poklone za penzionere.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track