POTRESNI GOVOR MAŠINOVOĐE IZ GRDELIČKE KLISURE: Čuli su se vriska, zapomaganje i zvuk aviona
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obeležavanje Dana sećanja

POTRESNI GOVOR MAŠINOVOĐE IZ GRDELIČKE KLISURE: Čuli su se vriska, zapomaganje i zvuk aviona

Društvo -

Na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u bombardovanju, prisutnima se obratio i mašinovođa putničkog voza 393 koji je pogođen u Grdeličkoj klisuri.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodio je danas centralnu državnu ceremoniju kod železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

Preživeli mašinovođa putničkog voza 393 Boban Kostić istakao je u obraćanju na ceremoniji da je pre 18 godina bio u službi i da je voz bio pun putnika.

Činjenice koje niste znali o agresiji na Srbiju 1999. godine

"Ljudi su se ponašali kao da nema NATO aviona na našem nebu, svi ozbiljni, zabrinuti, vršili su svakodnevne obaveze. Baš ovde, na ovom mostu, pogođeni smo prvom NATO raketom, ubrzo nas je pogodio i drugi projektil. Instiktivno smo pokušali da se spasemo i iskočili iz voza. Čula se vriska, zapomaganje, dozivanje putnika i zvuk odlazećih aviona... Spasavali smo se, dozivali poznanike, tražili preživele... Nije mi bilo jasno šta smo mi bili za NATO pilote? Voz pun putnika, nenaoružanih ljudi, civila, ili najveća pretnja njihovoj ogromnoj i moćnoj vojsci", zapitao se Kostić u emotivnom govoru.

Putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili, napadnut je 12. aprila 1999. godine, drugog dana pravoslavnog Vaskrsa, identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece.

ISPOVEST KOMŠIJA MALE MILICE RAKIĆ (3): Sve se zatreslo od detonacije, a onda se začuo jeziv krik...

(VIDEO) OSTAO BEZ NOGU SPASAVAJUĆI DRUGE: Usledio je BLESAK pa MRAK! Pomislio sam OVO JE SMRT

18 GODINA OD BOMBARDOVANJA: I dalje nas duša boli za malom Milicom Rakić

(FOTO) DODIK U GRDELICI ODAO POŠTU ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA: Kako zaboraviti decu koja su nam izginula?

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 18 godina od bombardovanja Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja