DA SE OSEĆATE UBILAČKI: Finski sajt prodaje JNA genocidne jakne iz srpskih zaliha
Foto: Printscreen Varusteleka.com

Sramotno

DA SE OSEĆATE UBILAČKI: Finski sajt prodaje JNA genocidne jakne iz srpskih zaliha

Društvo -

Za neke ljude u Evropi Srbi će izgleda do kraja života ostati koljači sa Balkana. Tako je na finskom sajtu Varusteleka nedavno osvanuo oglas za prodaju genocidne jakne Jugoslovenske narodne armije, koja konkretno pripada srpskoj strani iz vremena ozloglašenih sukoba na Balkanu.

Naime, na ovom sajtu specijalizovanom za prodaju vojne opreme, pod kategorijom „terenske jakne“, pre nekoliko meseci osvanula je u najmanju ruku bizarna ponuda: „JNA genocidna parka“ po ceni od 19,99 evra ili 2.460 dinara.

Foto: Printscreen varusteleka.com
Foto: Printscreen varusteleka.com

Detaljan opis- Stara, maslinastozelena parka, ozloglašeni simbol konflikta na Balkanu tokom devedesetih godina, koju su nosile sve zaraćene strane. Ipak, ova najverovatnije potiče iz srpskih vojnih zaliha - piše u opisu proizvoda, a dalje se objašnjava koje su veličine na raspolaganju potencijalnim kupcima. Ako je verovati autorima oglasa - jakna je pogodna i za temperature ispod nule.

- Jakne su korišćene, ali nisu u lošem stanju. Nema tragova krvi i suza, niti poderotina. Na nekim nedostaju dugmići, nismo ih baš pod mikroskopom gledali - pišu autori, dok se u komentarima nižu pohvale na račun jakne, a jedan zadovoljni korisnik napisao je da je jakna odlična, ali mu je malo tesna, jer su „Srbi sigurno imali uska ramena“. Drugi pak navodi da „genocid nikada nije bio dostupniji kupcima“.Dežurni krivci

Foto: Printscreen varusteleka.com
Foto: Printscreen varusteleka.com

Mile Milošević, predsednik Udruženja srpskih ratnih veterana, koje broji preko 60.000 članova, kaže da je ovakav oglas velika nepravda i uvreda za sve žrtve i učesnike ratova.

- Ovo je strašno! Srbi su uvek krvi za sve, pa makar samo nosili jaknu. Ne mogu da razumem autore sajta i taj mozak kome je palo na pamet da tako laže i reklamira tu parku. S druge strane, strašno je i to što im je neko dao te jakne po 20 evra, ali po pijacama svakodnevno možete da vidite ratne vojne veterane kako prodaju svoje uniforme zajedno sa odlikovanjima, jer ne mogu da se prehrane - kaže Milošević.Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track