Nestašica dečjeg "brufen" sirupa

Čeka se cena

Nestašica dečjeg "brufen" sirupa

Društvo -
U apotekama nema ni "madopara, "lorazepama", "lasiksa"

BEOGRAD - Sirupa za decu "brufen", koji se koristi za snižavanje temperature nema u apotekama, kao ni leka "madopar", "lorazepam", "lasiks", a neki od tih medikamenata trebalo bi da budu obezbeđeni do kraja meseca, izjavila je Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Iz RFZO nedavno je saopšteno da je nestašica leka "madopar" koji je proizvodila "Galenika", a koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, rešena uvozom tog leka od kompanije "Roš". Dučićeva je, takođe, kazala da će "madopar" biti nabavljen interventnim uvozom i da je najavljeno da će taj lek biti obezbeđen do kraja meseca, a do početka jula u apotekama trebalo bi da se nađe i "lorazepam".

Kako je kazala, prethodnih dana, veliki broj građana tražio je i "lasiks" koji takođe već neko vreme nedostaje.

Prethodnih dana bilo je reči o nestašici "brufen" sirupa za decu, a budući da se čeka formiranje cene leka za koji je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott", umesto njega se može koristiti sirup "paracetamol".

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je ranije da je "Galenika" obavestila tu ustanovu da ga više neće proizvoditi i da je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott" koji ne može da lek pusti u promet, jer nema odobrenu cenu.

Menadžer u kompaniji "Abbott" Miloš Davidović rekao je da su obezbeđene dovoljne količine tog sirupa za tržište Srbije, ali da se čeka formiranje cene i da se do tada lek ne može naći u prometu. Takođe je naveo da je ta kompanija uputila zahtev Ministarstvu zdravlja za hitno odobrenje cene, za koju su tražili da bude ista, odnosno da se ne povećava.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da im je nestasica "brufen" sirupa prijavljena početkom nedelje. Takođe ukazuju da će u narednom periodu preduzeti sve mere u okviru svojih nadležnosti kako bi se obezbedilo redovno snabdevanje tim lekom.

Pacijentima je dostupan "paracetamol" sirup koji pokriva ista indikaciona područja kao i Brufen, podsećaju u tom ministarstvu. Predstavnici Ministarstava zdravlja i trgovine dogovorili su se pre desetak dana da se odluka o korekciji cena lekova donese nakon formiranja nove vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track