MINISTARKA BRNABIĆ: Iz javne uprave otišlo 38.000 ljudi
Foto: Stefan Jokić

Od zabrane zapošljavanja 2013. do danas

MINISTARKA BRNABIĆ: Iz javne uprave otišlo 38.000 ljudi

Društvo -

BEOGRAD - Od zabrane zapošljavanja 2013. godine do danas iz javne uprave otišlo je 38.000 ljudi, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i dodaje da se sada ulazi u fazu reorganizacije sistema.

Drugi stub reforme sistema je elektronska uprava, a treći osnivanje Nacionalne akademije za stručno usavršavanje u javnoj upravi, objašnjava ona. Javna rasprava o nacrtu zakona o Nacionalnoj akademiji završava se danas, a Brnabić kaže da će ubuduće svi službenici na republičkom i lokalnom nivou imati stalnu edukaciju.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Do sada su, podseća, službenici na republičkom nivou imali edukacije preko Službe za upravljanje kadrovima, ali nikada sistemski nije bilo organizovano za službenike na lokalnom nivou. Najznačajnija novina je da će edukacija biti obavezna i za najviše funkcionere ministre, predsednike opština, načelnike.

"To znači da će svi biti u obavezi da odu na Akademiju da bi ih neko naučio šta je protokol države, kako se država predstavlja, šta je strateški cilj države, šta je to što su njihovi prethodnici uradili, šta je započeto, šta je u toku", rekla je Brnabić.

Ministarka očekuje puno od Nacionalne akademije i dodaje ako službenici usvoje samo 30 odsto onoga što će čuti na akademiji javna uprava i na lokalnom i na republičkom nivou izgledaće drugačije.Nacionalna akademija funkcionisaće kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i imaće mogućnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svetskim univerzitetima.

"Cilj mi je da se Akademijom otvori javna uprava i da nju nekako proluftiramo", podvukla je Brnabić i dodala da će od 1. juna biti umreženo nekoliko institucija koji imaju 80 odsto baze podataka građana - MUP, sudovi, tužilaštva, beležnici, Narodna banka, socijalna služba, PIO fond, Poreska uprava."Danas se završava obuka državnih službenika za korištenje softvera preko portala E uprava koji uvezuje sve te sisteme. Od 1. juna krećemo i videćemo drugačiju upravu", zaključila je Brnabić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track