Stranci niskim cenama štete domaćim izvođačima
Foto: KURIR

Inter-kop

Stranci niskim cenama štete domaćim izvođačima

Društvo -
Najsvežiji primer do čega dovode takve nerealne cene je most Beška koji je Alpina dobila za 39 miliona evra, a kada je završen priznato im je da je cena 57 miliona, a oni traže odštetu od 100 miliona, rekao vlasnik firme "Inter-kop" Rade Nikolić

ŠABAC - Direktor i vlasnik jedne od najvećih domaćih građevinskih firmi "Inter-kop" Rade Nikolić ocenio je da strane kompanije nerealno niskim cenama nanose štetu domaćim izvođačima radova.

"Strane kompanije, pre svih grčke i italijanske, ulaze na naše tržište sa cenama do 30 procenata nižim od realnih i to najčešće preko projekata Svetske i Evropske banke. Domaći građevinci imaju zato probleme, ali i država jer se takvi poslovi ne završavaju na vreme ni kvalitetno", rekao je Nikolić novinarima.

On je naveo primere tendera za "Žeželjev most" čija je realna cena 62 miliona evra, ali je posao dobio špansko-italijanski konzorcijum za 42 miliona.

"Najsvežiji primer do čega dovode takve nerealne cene je most "Beška" koji je Alpina dobila za 39 miliona evra, a kada je završen priznato im je da je cena 57 miliona, a oni traže odštetu od 100 miliona. Plašim se da će slično biti i na Koridoru 10 i drugim mestima na kojima se dobijaju tenderi po nerealno niskim cenama'', naglasio je vlasnik "Inter-kopa".

Ta firma trenutno radi na poslovima izgradnje Glavne pošte, dela naselja "Stepa Stepanović", a tokom leta započeće posao izgradnje dve metro stanice u Almati, u Kazahstanu. Posao u Kazahstanu vredan je sedam miliona evra, a u Almati će raditi 70 srpskih radnika.

"Inter-kop" zapošljava ukupno 2.200 radnika u oblastima građevinarstva, trgovine, transporta, proizvodnje kamena, betona, asfalta i kamenih agregata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track