UBIJAO SRBE GDE GOD JE STIGAO, U BUJANOVCU GA SLAVE Godišnjica smrti teroriste OVK komandanta Lešija
Foto: Youtube Printscreen

Skandal na jugu

UBIJAO SRBE GDE GOD JE STIGAO, U BUJANOVCU GA SLAVE Godišnjica smrti teroriste OVK komandanta Lešija

Društvo -

BEOGRAD - U Bujanovcu se ovih dana nizom manifestacija obeležava godišnjica pogibije teroriste Ridvana Ćazimija poznatog kao komandant Leši.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže za list da se dan Ćazimijeve pogibije obeležava tradicionalno svake godine i da će on prisustvovati svim desavanjima. Na pitanje da li manifestacija "Dani Komandanta Lešija" smeta Srbima, on tvrdi da oni nemaju problem sa tim.

"Lokalni stanovnici prihvataju ovaj događaj i nikada nije bilo problema ni incidenata", kaže Kamberi. Povodom albanski godišnjice albanski teroristi okupljaju se u Velikom Trnovcu kod Bujanovca. List podseća na tenzije zbog prizivanja tzv. velike Albanije i poruke da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da budu deo "države Kosovo" koje stižu od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Narodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović (SNS) kaže da Srbi nisu naročito uznemireni održavanjem ovih skupova, ali smatra da takve stvari ne doprinose nimalo suživotu i međunacionalnim odnosima na jugu Srbije i da direktno zadiru u nacionalna osećanja Srba.

Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se borila za otcepljenje tzv. Preševske kotline, podseća list. Oni su izvršili najviše napada tokom borbi u ovom delu zemlje.

Ćazimi je delovao i u redovima OVK, a devedesetih u borbama protiv Srba na teritoriji BiH i Hrvatske. Kasnije je bio šef pregovaracke delegacije koja je potpisala sporazum o mirnoj demobilizacviji OVPMB, a ubijen je 24. maja 2001 godine.

(Tanjug/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track