ODLUKE SABORA SPC: Srbija dobila novog sveca, neke vladike premeštene
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Episkopi odlučili

ODLUKE SABORA SPC: Srbija dobila novog sveca, neke vladike premeštene

Društvo -

Novi svetac SPC predstavlja izuzetnu istorijsku ličnost 18. veka, a između ostalog bio je i prvi učitelj Vuka Karadžića

Sabor SPC juče je doneo odluku o proglašenju Stefana Jadranina, nekadašnjeg igumana manastira Tronoša, za svetitelja.

Novi svetac SPC predstavlja izuzetnu istorijsku ličnost 18. veka, a između ostalog bio je i prvi učitelj Vuka Karadžića.

Sabor je završio redovno prolećno zasedanje, a pre okončanja izabran je novi Sinod i imenovane vladike u eparhijama čiji su tronovi bili upražnjeni.Novi članovi Sinoda su vladike Milutin, Justin, Fotije i Porfirije. Kad je reč o vođenju eparhija, odlučeno je da dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom odsad bude mitropolit dabro-bosanski, čime je popunjen tron u Sarajevu.

Na njegovo mesto dolazi episkop Fotije iz Dalmatinske episkopije. Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke na čelo Mileševske eparhije, koja je bila upražnjena od smene Filareta.

Niška eparhija, kojom je nekad rukovodio patrijarh Irinej, odsad je u rukama vikarnog episkopa Arsenija. Episkop Antonije s dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijaršijskog vikarnog episkopa.Do promena je došlo i u evropskim eparhijama, pa će Sergije iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track