POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI O ZABRANI ULASKA U AVION DETETU SA AUTIZMOM: Diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja je zabranjena
Foto: Aleksandar Jovanović

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI O ZABRANI ULASKA U AVION DETETU SA AUTIZMOM: Diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja je zabranjena

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom slučaja deteta s autizmom kome nije dozvoljen ulazak u avion, da mora postojati dodatno razumevanje za njihove probleme i da je diskriminacija zabranjena.

Ona je podsetila u saopštenju i da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu invaliditeta, Ustavom i zakonom zabranjena.

Naglasila je i da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.

Janković je navela i da mora postojati dodatno razumevanje za probleme i potrebe dece sa autizmom kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.

"Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije", navela je ona.

Sin našeg poznatog istoričara Čedomira Antića, dete sa autizmom, nije mogao da uđe u avion "Er Srbije", jer su aerodromski supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da njegov dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike.

Vid Antić je u pratnji majke, bake i sestre trebalo da se u nedelju 6. avgusta, ukrca na let Beograd - Tivat u 17.15. Kako pišu Novosti, mali Vid Antić je već tri puta avionom putovao do udaljenijih odredišta nego što je Tivat - do Tunisa, Turske i Egipta i to bez ikakvih problema.

Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja, tvrdi Čedomir Antić, dečakov otac koji je najavio mogućnost tužbe.

(Kurir.rs/Nedeljnik/Foto Aleksandar Jovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track