Najnovije vesti

TRI NOVA PREDMETA ZA OSNOVCE: Od septembra i petaci počinju da programiraju!
Foto: Shutterstock

TRI NOVA PREDMETA ZA OSNOVCE: Od septembra i petaci počinju da programiraju!

Društvo

Pored fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, tehnike i tehnologije, đaci petog razreda od sada će kao obavezni predmet imati računarstvo i informatiku

Učenici petog razreda osnovne škole će od ove školske godine imati i tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehniku i tehnologiju, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković je najavila da će petaci učiti i programiranje.

- Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet - navela je Nedeljkovićeva.


Informatika će u narednoj školskoj godini i dalje biti izborni predmet u šestom, sedmom i osmom razredu.


Ona je precizirala da se informatika uvodi kao obavezan predmet u petom razredu radi podizanja digitalnih kompetencija, to jest kako bi naša deca išla u korak s vremenom i stekla odgovarajuća znanja i veštine za tržište rada.

- Potrudili smo se da program bude zanimljiv i kreativan i da bude ono što učenici žele, mogu i umeju da rade, ali da nadograđuju svoja znanja. Nažalost, naša deca se, kad je reč o internet tehnologiji i računarima, više bave društvenim mrežama i zanimljivim sadržajima, a manje onim što bi im bilo zaista korisno. Oni će sada u petom razredu početi da uče programiranje, to je nešto što je veoma ozbiljno i zanimljivo i verujem da će im biti izazov i da će oni to uspešno savladati - navela je ona.


Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti - veronauka ili građansko i drugi strani jezik - ostati u tom statusu.

 

Kurir / E.K.

 

Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...