TRANSPARENTNOST SRBIJA: Loša vest o gašenju Vranjskih novina!
Foto: Petar Lazović

list koji je otvarao teme iz oblasti korupcije

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Loša vest o gašenju Vranjskih novina!

Društvo -

BEOGRAD - "Vranjske" su nesumnjivo list koji je hrabro otvarao teme iz oblasti korupcije, ukazujući i na pojedinačne slučajeve i na sistemske probleme, a pošto takvih medija u Srbiji nema na pretek, vest da su te novine prestale da izlaze je veoma loša i za borbu protiv korupcije, saopštila je Transparentnost Srbija.

Ta nevladina organizacija ističe da je dobro što je Vlada izašla sa podacima o sredstvima koje su uplaćene Vranjskim iz budžeta, jer u javnoj komunikaciji treba baratati preciznim podacima, kad god je to moguće.

Kako se ističe, bilo bi dobro da i drugi podaci o tretmanu medija budu takođe javno dostupni - na primer broj inspekcijskih provera, oglašavanje institucija javnog sektora, slučajevima u kojima je mediju uskraćen pristup traženim podacima, oprost dugova ili drugi vidovi državne pomoći.

Ono što nikako ne bi valjalo, ukazuje Transparentnost Srbija, jeste da se izvitoperi svrha davanja iz budžeta medijima.

Projektno finansiranje po zakonu nije, i nikako ne bi ni smelo da bude, finansiranje medija, već finansiranje programa od javnog interesa i zbog toga činjenica da su "Vranjske" dobile neki novac iz budžeta ne bi trebalo da znači podršku mediju, već podršku ostvarivanju konkretnog projekta, navodi Transparentnost.

Podseća se da je Transparentnost nedavno otvorila raspravu na temu povezanog problema - državnog oglašavanja u medijima, koje nije ni potpuno ni dosledno uređeno.

Jedan od razloga zbog kojeg je finansiranje medijskih programa od javnog interesa nedovoljno je i to što značajan deo novca odlazi na nepotrebna oglašavanja javnog sektora, kojima se plaća naklonost medija, ukazuje se u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV ISPRED VLADE: Protest podrške Vukašinu Obradoviću, osnivaču ugašenih Vranjskih novina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track