HOĆE LI PRITVARANJE MIŠKOVIĆA KOŠTATI GRAĐANE SRBIJE: Ne donose tajkuni odluke, već vlast
Foto: Nebojša Mandić

Proces

HOĆE LI PRITVARANJE MIŠKOVIĆA KOŠTATI GRAĐANE SRBIJE: Ne donose tajkuni odluke, već vlast

Društvo -

Zadatak Apelacionog suda je da utvrdi da li je prvostepeni sud pravilno primenio zakon u vezi sa konkretnom optužnicom, a ne da osuđuje bogataše zato što su se oni na neki način okoristili vezama sa vlašću, kaže Nemanja Nenadić

Ukoliko bude pravosnažno oslobođen i u ponovljenom suđenju za utaju poreza, Miroslav Mišković će državu Srbiju koštati od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina miliona evra, smatraju sagovornici Kurira.

Posle jednoglasne pravosnažne oslobađajuće presude Apelacionog suda po optužbi da je oštetio putarska preduzeća, Mišković, kako tvrdi advokat Nebojša Milosavljević, ne može da traži odštetu od države, ali će na to imati pravo ako bude pravosnažno oslobođen i u ponovljenom suđenju.

Srozan poslovni ugled

- Ako konačna reč apelacije bude da Mišković nije kriv, on će imati pravo na naknadu štete po više osnova. Prvo, za osam meseci boravka u pritvoru, gde se za svaki dan dosuđuje oko 50 evra. Drugo, država će morati Miškoviću da isplati i ogromnu odštetu za izmaklu dobit koju on nije mogao da realizuje zbog svog boravka u zatvoru. To će lako dokazati, jer mu sud nije dozvolio da uzme putnu ispravu da može da putuje i sklapa višemilionske poslove.

Zbog lišavanja slobode Miškoviću je srozan poslovni ugled u svetu i mnogi partneri su odustali od ozbiljnog biznisa s njim. On će sve to moći da naplati, što će državu da košta na desetine miliona evra, a možda i stotine, zavisno od broja i vrednosti poslova koje je izgubio dok je boravio u pritvoru. Mišković je bio u svetskom biznisu, nije bio običan trgovac - kaže Milosavljević.

foto: Nebojša Mandić

Na jednoglasnu odluku petočlanog veća Apelacionog suda da Miškovića pravosnažno oslobodi optužbi da je oštetio putarska preduzeća izvlačeći novac iz njih, dok će mu suđenje za utaju poreza biti ponovljeno, reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno - izjavio je Vučić za jedan beogradski medij.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, ističe da predsednik republike nema nadležnosti u odnosu na sudove i zato je neprimereno i da hvali i da kritikuje sudske presude.

Promovisanje interesa

- Zadatak Apelacionog suda je da utvrdi da li je prvostepeni sud pravilno primenio zakon u vezi sa konkretnom optužnicom, a ne da osuđuje bogataše zato što su se oni na neki način okoristili vezama sa vlašću ili zato što bi to rado činili u budućnosti. Dakle, možda je istina da je Mišković plaćao visoke naknade ministrima kako bi promovisali njegove interese, za šta ga je Vučić javno optuživao u doba dok je bio prvi potpredsednik Vlade, ali to nije bio predmet ovog sudskog postupka. Ne zna se ni da li su za te tv rdnje ikada predočeni dokazi i da li je bilo istrage. Pored toga, treba imati na umu da nijedan tajkun ne može da donosi odluke u ime države sam, to uvek moraju da učine neki ministri, poslanici, gradonačelnici... - kaže Nenadić.

Apelacioni sud je istom odlukom, za zloupotrebu službenog položaja po optužbi da je naneta šteta putarskim preduzećima, oslobodio i Marka Miškovića, kao i vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića.

Slavica Tomčić

Šćepan Šofranac

MORA DA DOKAŽE ŠTETU

Šćepan Šofranac iz Saveza računovođa i revizira Srbije ističe da Miroslav Mišković mora da dokaže da je pretrpeo štetu.

- Mišković mora da pokrene spor i u samom postupku on dokazuje štetu koju je pretrpeo. Sud mora da angažuje veštaka ekonomsko-finansijske struke koji će utvrdi eventualno postojanje i visinu štete. Mora da se dokaže uzročno-posledična veza između pritvora i štete - kaže Šofranac.

foto: Marina Lopičić

Zdenko Tomanović

RANO JE GOVORITI O ODŠTETI

Advokat Zdenko Tomanović, branilac Miroslava Miškovića, ističe za Kurir da je suviše rano da se razgovara o odšteti.

- U ovom momentu preuranjeno je da se o tome razgovara, ali ću u svakom slučaju blagovremeno obavestiti javnost o tome - kaže Tomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track