OSLOBOĐENI MIŠKOVIĆ I SIN: Utvrđeno da se vlast mešala u proces!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

JEDNOGLASNA ODLUKA APELACIONI SUD U BEOGRADU PRESUDIO

OSLOBOĐENI MIŠKOVIĆ I SIN: Utvrđeno da se vlast mešala u proces!

Crna Hronika -

Utvrđeno da Miroslav i Marko Mišković i vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković nisu oštetili putarska preduzeća, a za utaju poreza sudiće im se iznova

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, pravosnažno je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća.

Apelacioni sud je istom odlukom za zloupotrebe položaja odgovornih lica u ovim preduzećima oslobodio i njegovog sina Marka Miškovića, kao i vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića.

foto: Marina Lopičić

Ukinute presude

- Po nalaženju Apelacionog suda, u oslobađajućem delu pravilno je prvostepeni sud zaključio da u konkretnom slučaju nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo i za takav zaključak Specijalni sud je dao jasne i nesumnjive razloge - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ovaj sud je ukinuo deo presude kojom je Marko Mišković osuđen na tri i po godine zbog utaje poreza, a njegov otac Miroslav na pet godina zatvora zbog toga što mu je pomagao u utaji i naložio novo suđenje Specijalnom sudu za ovo krivično delo.

- U konkretnom slučaju, Miroslav Mišković je proglašen krivim za pomaganje u utaji poreza, a radnja izvršenja sastoji se u tome da je svojim savetima pomogao Marku Miškoviću u nameri da izbegne plaćanje poreza i prikrije činjenice koje su od uticaja za utvrđivanje ove obaveze. Međutim, prvostepeni sud nije dao jasne i nesumnjive razloge koje je to savete Miroslav Mišković dao Marku koji su mu pomogli da utaji porez - navodi se u odluci.

foto: Dragan Kadić

Apelacioni sud ukinuo je i deo koji se odnosi na novčane kazne od po osam miliona dinara, koliko su Marko i Miroslav bili obavezni da plate.

Podsetimo, optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal Marku Miškoviću je na teret stavljeno da je od 22. septembra 2007. do 7. oktobra 2008. kao vlasnik pravnog lica iz Paname pokušao da izbegne plaćanje poreza, dok mu je otac kao najuticajniji u kompanijama davao savete kako da izbegne ovu obavezu. Osim toga, na teret im se stavljalo da su zajedno s Milom Đuraškovićem izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz putarskih preduzeća koja su kupovali u postupku privatizacije.

foto: Zorana Jevtić

Još osmoro optuženih

Vlasnik „Delte“, podsetimo, bio je uhapšen u akciji policije i u pritvoru je bio od 12. decembra 2012. do 23. jula 2013. godine. Posle puštanja iz pritvora sud mu je oduzeo pasoše i zabranio da napušta zemlju bez odluke suda.

Odlukom Apelacionog suda, postupak će biti ponovljen i protiv ostalih osmoro optuženih koji su presudom Specijalnog suda bili osuđeni.

Skandalozno Povreda Konvencije o zaštiti ljudskih prava

SUD BIO POD UTICAJEM DRŽAVNIH ORGANA!

Apelacioni sud u Beogradu utvrdio je i da je Specijalni sud povredio Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, i to u članu u kom je garantovano pravo na pravično suđenje, čiji je potpisnik i naša država, kao i Ustav Republike Srbije, kojim je garantovana nezavisnost sudske vlasti u odnosu na zakonodavnu i izvršnu.

- Naime, iz spisa predmeta proizilazi da se sud obraćao Narodnoj skupštini i Ministarstvu finansija, od kojih je tražio odgovore na sporna pravna pitanja - navodi se u odluci o ponavljanju suđenja.

Zoran Živković, Nova stranka

OVO JE BILA JOŠ JEDNA LAŽ

Ne bih da komentarišem odluku suda, ali mogu da komentarišem ono što je samozvani predsednik Aleksandar Vučić rekao pre nekoliko godina, da će Mišković biti u zatvoru, da će država biti obeštećena za štetu koju je on napravio, to je očigledno bila još jedna laž Aleksandra Vučića, kao što je bilo sa Kosmajcem, sa otkrivanjem ubica pevačice iz Borče, kao što je bilo sa mnogim drugim obećanjima. Prema tome, Vučić voli da ga zovu Alek, ali njegov pravi nadimak je lažov.

Milan Stamatović, Zdrava Srbija

UNAPRED SU GA PROGLASILI KRIMINALCEM

Tako to bude kada se presude najavljuju putem medija i vrši pritisak na nezavisno sudstvo. Na kraju bude takav epilog. Ne može neko unapred, sa pozicije vlasti, predsednika, premijera, da bilo koga proglasi kriminalcem pre nego što se donese pravosnažna presuda. Ja sam to doživeo na svojoj koži.

Boško Obradović, Dveri

LAŽNA BORBA PROTIV KORUPCIJE

Čitava Vučićeva politička karijera počiva na lažnoj borbi protiv korupcije i kriminala. Oslobađanje Miroslava Miškovića, glavne mete Vučićeve borbe protiv korupcije i kriminala, završni je dokaz da je sve to bila laž i prevara. Vučić treba da podnese ostavku.

Vladimir Gajić, predsednik AKB

ČESTITAM ADVOKATIMA

Lično mislim da je to najbolje krivično veće koje ima Apelacioni sud. Pokazali su da imaju karakter, a to je najvažnije. Naročito mi se dopada onaj deo obrazloženja u vezi sa povredom Krivičnog zakona i komentar suda u vezi sa tumačenjem propisa koje je sud poverio Skupštini, koja je par ekselans politički organ režima i druga grana vlasti. Čestitam advokatima odbrane, ovo je njihov veliki uspeh.

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije

DRŽAVA ĆE MORATI DA PLATI

Država će platiti mnogo troškova, jer Mišković može da dobije naknade po dva osnova. Prvo je naknada stvarne štete do koje je došlo zbog toga što je bio u zatvoru i koja se naplaćuje po danima provedenim u zatvoru. Druga je izgubljena dobit, a to je ono što je izgubila njegova firma zbog njegovog odsustva. Lišavanje slobode mora da bude na osnovu nekih dokaza.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track