Najnovije vesti

STOP NASILJU! UŽASNI PODACI: Svaki 10. mladić u Srbiji smatra da je opravdano ponekad udariti partnerku, a svaki 4. smatra da je seksualno uznemiravanje kao deo šale prihvatljivo!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

PORAŽAVAJUĆE

STOP NASILJU! UŽASNI PODACI: Svaki 10. mladić u Srbiji smatra da je opravdano ponekad udariti partnerku, a svaki 4. smatra da je seksualno uznemiravanje kao deo šale prihvatljivo!

Društvo

Svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka misle da šamar nije nasilje, dok svaki deseti mladić smatra da je opravdano ponekad udariti partnerku, rezultati su poslednjeg istraživanja o nasilju.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA takve rezultate naziva poražavajućim, a u saopštenju koje je dostavljeno medijima prenosi još neka zapazanja istraživanja kjoje je sprovedeno u okviru kampanje "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje", a čiji je cilj bio da nauči mlade ljude, pre svega žene, da prepoznaju nasilne obrasce u partnerskim odnosima i ne pristaju na njih.

Istraživanje je, međutim, pokazalo čak da se 3,2 odsto devojaka slaže s tvrdnjom da je ponedka dobro udariti devojku.

Istovremeno, seksualno uznemiravanje kao deo šale i odrastanja potpuno je prihvatljivo za svakog četvrtog mladića, dok tek svaka 25. devojka misli isto.

Centar za bezbednost zato smatra da je neophodno hitno krenuti s edukacijama u školama i firmama, ali i sa jakim medijskim kampanjama. U sve to potrebno je da se uključe i lokalna samouprava i držva, smatraju u Centru za bezbednost, smatrajući da nosioci edukacije treba da budu policijski službenici koji prolaze posebnu obuku za sprečavanje porodičnog nasilja.

Samo dobra edukacija može da pruži adekvantu prevenciju, poručju iz Centra, koji je, kako se navodi, spreman da učestvuje u edukacijama

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: U Srbiji opljačkano 150 miliona evra! Uskoro hapšenje političara?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...