TRAŽE PRAVO NA ŽIVOT I LEČENJE: Ratni veterani počeli štrajk glađu
Foto: Slađana Stevanović

Obespravljeni

TRAŽE PRAVO NA ŽIVOT I LEČENJE: Ratni veterani počeli štrajk glađu

Društvo -

Ukupno 10 boraca ratova od 1990. kažu da će, ukoliko im do srede ne budu ispunjena tri osnovna zahteva, radikalizovati protest u prostorijama Udruženja boraca Valjeva

Članovi Udruženja boraca Valjeva započeli su štrajk glađu zbog toga što nije ispunjen nijedan njihov zahtev, koji su nedavno predočili ministru rada i socijalne zaštite Zoranu Đorđeviću prilikom njegove posete Valjevu.

U štrajk glađu stupilo je 10 članova ovog boračkog udruženja. Borci ratova od 1990. kažu da će, ukoliko im do srede ne budu ispunjena tri zahteva, radikalizovati protest.

- Krenuli smo u štrajk glađu zbog 12 neispunjenih zahteva. Tražimo konačno rešenje naših zahteva, poput zakona o borcima, overu zdravstvenih knjižica i lečenje mnogo bolesnih boraca, isplatu ratnih dnevnica i nastavak rada komisije, zatim da se spreči trošenje sredstava iz budžeta Srbije za naplatu advokatskih troškova povodom tužbi za diskriminaciju od kojih borci nemaju ništa, da se završi izrada gerontološkog centra u Valjevu, gde pojedini borci vide jedini spas za život, da se pusti na slobodu dete borca koje boluje od raka kako bi moglo da se leči, zapošljavanje dece palih boraca, ratnih vojnih invalida i bolesnih i obespravljenih boraca - rekao je predsednik Udruženja boraca Ljubomir Bradić. Oni navode da će štrajk biti miran, ali najavljuju radikalizaciju ukoliko do srede ne budu ispunjena njihova tri zahteva.

- Tražimo da se reši problem borca koji ima Parkinsonovu bolest, a još nije dobio penziju, zatim overu zdravstvene knjižice za borca koji je težak šećerni bolesnik i nema novca da kupi insulin, kao i to da na uslovnu slobodu bude pušten sin borca koji je u požarevačkom zatvoru Zabela odslužio dve trećine kazne. Reč je o mladiću koji je oboleo od raka, a tamo nema i njegovo puštanje na slobodu tražimo da bi dobio odgovarajuće uslove za dalje lečenje - objasnio je Bradić.

Među štrajkačima su i borci koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, ali kažu da su prinuđeni na ovaj korak, jer je to jedini način da državnim organima skrenu pažnju na višegodišnje probleme boraca.

Iz Ministarstva za socijalnu zaštitu juče nismo dobili komentar povodom štrajka i zahteva ratnih veterana iz Valjeva.

Ne predaju se

ŠTRAJKOVALI I RANIJE

Ratni veterani iz valjevskog kraja su dosad štrajkovali više puta, jer smatraju da je država zaboravila borce koji su se borili za slobodu svoje zemlje. Najradikalniji protest je bio pre tri godine, kada se ratni veteran Velimir Milošević (50) iz Kruševca samopovredio tokom štrajka glađu u Udruženju boraca u Valjevu. On je poruku tadašnjem srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, na kojoj je pisalo „Vučiću, hvala ti što misliš o borcima“, napisao na daščici koju je ekserom prikucao za svoju levu šaku.

Kurir / Slađana Stevanović

Foto: Slađana Stevanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track