Najnovije vesti

(VIDEO) DO OVOG ČUDESNOG MESTA VOZI AUTOBUS 511: Na čudotvornom izvoru Svete Petke u Železniku umivaju se slepi i nerotkinje, a koja usni dečji plač...
Foto: Youtube Printscreen

Veruje se da pomaže nesrećnima i bolesnima i da vraća očinji vid

(VIDEO) DO OVOG ČUDESNOG MESTA VOZI AUTOBUS 511: Na čudotvornom izvoru Svete Petke u Železniku umivaju se slepi i nerotkinje, a koja usni dečji plač...

Društvo

Prema pričama vernika, zahvaljujući tom svetom mestu, koje odiše božanskim mirom, vekovima su se dešavala čuda - slepi su progledali, a nerotkinje dobile decu...

BEOGRAD - Sakriven od gradske vreve, duboko u gustoj šumi na obodu beogradskog naselja Železnik nalazi se čudotvorni i lekoviti izvor velike hrišćanske svetiteljke - Svete Petke, za koji se veruje da pomaže nesrećnima i bolesnima!

foto: Youtube Printscreen

Prema pričama vernika, zahvaljujući tom svetom mestu, koje odiše božanskim mirom, vekovima su se dešavala čuda - slepi su progledali, a nerotkinje dobile decu.

Iako crkveni spisi o tom izvoru datiraju još iz 16. veka, on je prvi put sagrađen 1872. godine, pa su ga meštani, nakon što je u ratu srušen, obnovili 1973.

Čudotvornu česmu ne okružuju samo visoka stabla lipe, ona se nalazi u centralnom delu oltara, do kojeg vodi samo nekoliko stepenika. Ikone Svete Petke, Bogorodice i Isusa Hrista, kandila, tri čiraka za paljenje sveća i cveće koje posetioci daruju svetiteljki čine da to prelepo mesto podseća na pravu malu crkvu pod otvorenim nebom.

Izvor Svete Petke je udaljen od samog centra Železnika oko dva kilometra. Ukoliko dolazite do njega iz centra grada, možete koristiti autobusku liniju 511, čije je polazište na Železničkoj stanici u Beogradu.

foto: Youtube Printscreen

Brojne legende o nastanku izvora godinama se ispredaju, a jednu od njih ispričala je meštanka Vesna Stamenković (78), koja već pet decenija živi u Železniku, a koju smo sreli po izlasku iz šume.

- Slušaj, dete, otkako živim u ovom kraju, a ima 50 godina, priča se da je jedan slepi radnik iz tada obližnjeg kamenoloma na dan Svete Petke došao da umije oči izvorskom vodom i tada je progledao. U znak zahvalnosti podigao je spomen-obeležje svetici. Kasnije je čuveni deda Mika, pokoj mu duši, zajedno sa meštanima obnovio zapušteni izvor i postavio mermernu ploču. Koliko se sećam, on nije imao dece, pa je na ovaj način hteo da ostavi nešto iza sebe što će i drugima služiti - kaže Vesna i dodaje da svako ko ima problema sa očima i vidom sutra treba da dođe i umije se vodom sa izvora.

foto: Youtube Printscreen

Žene koje ne mogu da imaju decu, prema rečima ove starice, često posećuju izvor, jer se veruje da će nakon što prenoće kraj njega ubrzo zatrudneti.

- Mnogo nerotkinja već godinama dolazi. Ponesu ćebad i jorgane, smeste se kraj oltara i utonu u san. Ako kroz san ili nakon buđenja začuju dečji plač, znači da će roditi - objašnjava Vesna.

foto: Youtube Printscreen

Prema drugoj legendi, tim putem, koji vodi ka Ostružnici, često je prolazio bogati trgovac sa svojom slepom kćeri. Jednog dana su zastali i umili se lekovitom vodom, da bi devojčica sutradan kad se probudila progledala. Smatra se da je u znak zahvalnosti taj trgovac podigao crkvu na tom mestu, koja je u ratu srušena.

Narod je izgradio jaku veru u čudotvornost tog izvora i poslednjih nekoliko godina ga ljudi posećuju svakodnevno. Ponesu balone u koje natoče vodu, pomole se ispred ikona, upale sveće i u miru posede okruženi prirodom. Osim ovog izvora, u Beogradu postoje još dva posvećena Svetoj Petki, jedan je na Kalemegdanu, a drugi nedaleko od manastira Rakovica.

(Kurir.rs/Alo/Jovana Nikolić/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...