(KURIR TV) PANEL ADRIJA MEDIJA GRUPE NA SAJMU MEDIJA: Kako do medijske nezavisnosti? Satira je sjajna, Babiću skočio rejting posle vazduplohova!
Foto: Kurir

tEMA "Kako se dolazi do medijske nezavisnosti"

(KURIR TV) PANEL ADRIJA MEDIJA GRUPE NA SAJMU MEDIJA: Kako do medijske nezavisnosti? Satira je sjajna, Babiću skočio rejting posle vazduplohova!

Društvo -

Na centralnoj bini Adria Media Group je domaćin panela na temu "Kako se dolazi do medijske nezavisnosti".

foto: Kurir

Domaćin je naš šef korporativnih komunikacija Želimir Bojović, a učestvuju: Gordana Janković iz OEBS, Vukašin Obradović (Vranjske novine), Vladimir Radomirović (UNS) i Dragoljub Draža Petrović (Danas).

I Slaviša Lekić (NUNS) trebalo je da učestvuje na panelu, ali on danas nije mogao da dođe iz ličnih razloga i zbog toga se izvinio.

Prvi na panelu dobio je reč Vukašin Obradović koji je ocenio da se Srbija "nalazi oko trojke" kada je reč o lestvici medijskih sloboda u Srbiji.

foto: Kurir

- Tu smo negde na petici - rekao je Petrović iz Danasa, a Radomirović je, naglasivši da desetka ne postoji, rekao da smo tu između "4 i 7".

foto: Kurir

Predstavnica Oebsa je rekla da medijsku slobodu karakteriše i snažna demokratska kultura koja kod nas još nije razvijena.

Moderator je primetio da je Obradović dosad pretrpeo najveće reperkusije i upitao ga kako stići do medijskih sloboda, urednik Vranjskih je naglasio važnost postojanja makar približno jednakih uslova za sve medije.

foto: Kurir TV

Naveo je i primer jedne novoosnovane vranjske televizije, kod koje se svi oglašavaju, dok oni koji se oglašavaju na drugom mestu trpe reperkusije.

foto: Kurir

- Dragoljube, već dugo te doživljavamo kao nekog ko piše kolumne i kao satiričara... Da li ti se čini da ta satira uljuljkuje te ljude kojima je namenjena - upitao je moderator Petrovića na šta je on odgovorio da ih možda i uljuljkuje ali i da je posmatranje satire na taj način potpuno deplasirano. Petrović je dodao i da je Zoran Babić postao popularan upravo zahvaljujući toj satiri koja je primetila njegov "vazduplohov" u Skupštini. On je dodao i da je satira zahvalan način novinarskog izražavanja jer je, kako reče Albert Kami, vlast najčešće i ne primećuje.

foto: Kurir

- Kada je reč o slobodi medija, ona je valjda važnija čitaocima... jer pekare ne postoje zbog pekara nego zbog onih koji to kupuju - našalio se Petrović.

foto: Kurir

Reč je potom dobio Vladimir Radomirović (UNS) koji se zalaže za predlog da se dva odsto novca lokalnih samouprava nameni lokalnim medijima koji bi ih dobijali na konkursima koje bi žirirale nezavisne komisije.

foto: Kurir

Kada je reč o Gordani Janković iz Oebsa, koja je učestvovala u projektima u više od 80 zemalja širom sveta, ona je naglasila da se novinarska, medijska i sloboda govora uvek osvaja kao i da je to konstanta a da modela ima više.

foto: Kurir

Ona je naglasila da je u tržišnom okruženju važan i javni interes i dodala da joj se sviđa Radomirovićev predlog. Ona je rekla i da je srpsko tržište od 7 miliona ljudi malo za 2.400 registrovanih medija.

(Kurir.rs/Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track