EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Vakcine u Srbiji su dobrog kvaliteta
Foto: Shutterstock

Agencija za lekove

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Vakcine u Srbiji su dobrog kvaliteta

Društvo -

Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka se kontroliše u laboratoriji

Sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište dobrog su kvaliteta, što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza svake serije vakcina, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

- Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka. Vakcine su istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i nema bojazni da su one koje dolaze kod nas lošije - rekao je Zelić.

On ističe da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i nijedna nije bila zabrinjavajuća.

- Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost - napominje Zelić.

Epidemija malih boginja već nedeljama vlada na Kosmetu, gde je obolelo više od 200 ljudi, a dve osobe su umrle. Morbile prete da zahvate i ostatak Srbije. U Vranju i Kragujevcu su već potvrđena dva slučaja, dok se rezultat ispitivanja uzorka iz Niša čeka. MMR vakcina, koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški, daje se deci s navršenih 12 meseci i ima je u svim domovima zdravlja širom zemlje.

Kurir / J. P.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja