ZARAZA UBRZANO ZAHVATA CELU SRBIJU: Roditelji u strahu od smrtonosnih boginja
Foto: Shutterstock

PANIKA

ZARAZA UBRZANO ZAHVATA CELU SRBIJU: Roditelji u strahu od smrtonosnih boginja

Društvo -

Nakon informacije da na Institutu za majku i dete u Beogradu leži dečak oboleo od morbila, uplašeni očevi i majke odlučuju da vakcinišu svoju decu zbog širenja epidemije

Roditelji koje smo juče zatekli ispred Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, gde leži dvogodišnji dečak oboleo od malih boginja, bili su uplašeni zbog mogućnosti širenja epidemije ove izuzetno zarazne i potencijalno smrtonosne bolesti.

- Ćerka mi se razbolela, pa sam je odmah dovela ovde. Nisam znala da danas dežura Tiršova. A onda sam čula da je ovde smešteno neko dete koje je zaraženo boginjama. Verujem ja lekarima, ali plašim se. Ko zna ko je sve i od lekara i od druge dece bio u kontaktu s tim malim dok se nije saznalo da je bolestan. Nisam još vakcinisala dete, ali sada nameravam - rekla nam je Marija N.

foto: Zorana Jevtić

I roditelji vakcinisane dece su govorili da im nije svejedno. U Institutu juče od nadležnih nismo uspeli da dobijemo komentar u kakvom stanju je dečak iz Gračanice koji je oboleo od morbila, kao ni da li je zaražena neka od osoba koje su bile u kontaktu s njim u periodu njegove infektivnosti.

- Preduzete su sve mere kako bi se sprečilo da se infekcija proširi i bolnica je pod pojačanim epidemiološkim nadzorom. Kod deteta ne možete, u karantinu je, a nećete ni njegove roditelje sigurno sresti kako se šetkaju po bolnici! - rekao nam je jedan od zaposlenih i zamolio nas da napustimo bolnicu.

Prema podacima sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, u Srbiji je od početka oktobra registrovan 41 slučaj malih boginja, uključujući i teritoriju nadležnosti ZZJZ Kosovske Mitrovice. Pre nego što su morbile stigle u Beograd, prijavljeni su slučajevi u Vranju, Kraljevu i Bujanovcu, dok je na Kosmetu epidemija odnela dva života, a zaraženo je više od 200 ljudi.

- Dva slučaja praćena su zapaljenjem pluća. Više od 70 odsto slučajeva je hospitalizovano, većina radi smanjenja verovatnoće daljeg prenošenja infekcija - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz „Batuta“.

Jelena Pronić - Foto: Zorana Jevtić; Shutterstock

Darija Kisić Tepavčević

NEVAKCINISANO 93% OBOLELIH

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ukazala je da je 93 odsto obolelih od morbila bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

- Primenjuju se mere i aktivnosti koje povećavaju spremnost da se prepozna, otkrije i prijavi oboljenje s krajnjim ciljem gašenja epidemije. Nažalost, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat vakcinacijom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track