SAVET EVROPE PONOVO POZIVA VLADU SRBIJE: Hitno usvojiti Zakon o nestalim bebama
Foto: Shutterstock

rasvetliti sudbinu nestalih

SAVET EVROPE PONOVO POZIVA VLADU SRBIJE: Hitno usvojiti Zakon o nestalim bebama

Društvo -

STRAZBUR - Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao vlasti u Srbiji da pod hitno preduzmu neophodne mere za usvojanje Zakona o "nestalim bebama" u cilju rasvetljavanja sudbine dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Nacrt zakona koji već duže vreme čeka na usvajanje u Parlamentu neophodno je usvojiti bez daljeg odlaganja, s obzirom na vreme koje je proteklo od kada su bebe nestale u okolnostima sličnim slucaju Zorice Jovanović, ukazano je u zaključku Komiteta ministara.

foto: Beta/Milan Obradović

Komitet smatra da je usvajanje tog zakonskog akta apsolutna neophodno da bi roditelji nestalih beba dobili informacije o sudbini beba, kao i individualnu odštetu.

U zaključku je napomenuto da će na sledećem sastanku Komiteta u martu 2018. biti utvrđeno da li je država Srbija ispunila ove obaveze i biti razmotrane da li treba preduzeti neke druge aktivnosti.

Ministarstvo pravde je nakon prethodnog poziva Srbiji da usvoji zakon u septembru, ukazalo da je ranija Vlada usvojila Nacrt zakona i prosledila ga poslanicima Skupštine Srbije , ali je zbog formiranja nove Vlade premijerke Ane Brnabic predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

foto: AP/Ilustracija

To je uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade ukazali su tada u Ministarstvu pravde.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO : EVO KAKO JE U BEOGRADU OŽIVEO MRTAV ČOVEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track