GRIP STIGAO U SRBIJU: Ako primetite ove simptome, pravac lekaru!
Foto: Shutterstock

POTVRĐENO IZ BATUTA

GRIP STIGAO U SRBIJU: Ako primetite ove simptome, pravac lekaru!

Društvo -

BEOGRAD - Grip je stigao u Srbiju, a prvo nas je "napao" soj virusa tipa B, a u opticaju će biti, kako stručnjaci upozoravaju, i sojevi virusa H1N1 i H3N2.

Kako prenose beogradski mediji, potvrda da je stigao grip stigla je i iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, gde navode da su tri osobe iz Beograda već obolele od gripa.

"U brisevima iz njihovih noseva i ždrela u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za influencu Instituta za vakcine i serume “Torlak” potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa B. Ujedno, ovo su i prvi slučajevi gripa na teritoriji Srbije", navode u toj instituciji.

foto: Shutterstock

U “Batutu” još ističu da su oboleli od simptoma imali povišenu temperaturu, kašalj, glavobolju i bolove u mišićima i podsećaju da je najbolja zaštita vakcinacija protiv gripa, kao i da još nije kasno da se ona primi.

Stručnjaci “Batuta” pozvali su stanovništvo da se vakciniše kako bi se sprečile komplikacije te bolesti.

Posle tri dana kod lekara!

"Virus gripa tipa A i to soj H3N2 je u južnoj hemisferi malo promenio svoju strukturu, odnosno nije sada isti kakav je bio u februaru prošle godine. Zbog toga očekujem da on bude dominantan ove sezone kod nas, da izazove malo veću epidemiju u odnosu na onih standardnih 10 odsto. Naravno, ukoliko se razbolite, a temperatura traje tri dana, idite kod lekara jer je velika mogućnost da ste dobili upalu pluća. ostali tipični simptomi su malksalost, glavobolja, bolovi u mišićima i kašalj", savetuje prof. dr Radovanović.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, navodi da bi trebalo da se vakcinišu osobe koje spadaju u ugrožene kategorije - deca, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, kako bi se sprečile komplikacije bolesti, a naročito upale pluća.

"Svake godine nam je neizbežna epidemija gripa. Baš kao i sneg. Zarazi se do 10 odsto stanovništva. Mnogi imaju atipičan oblik gripa koji liči na blagu prehladu, te nisu svesni da su ga dobili. Sa druge strane, kod visokorizičnih građana grip može da ima dramatičniju kliničku sliku. U periodima epidemije beleži se povećan broj umrlih od hroničnih bolesti - kardiovaskularnih, dijabetesa zbog njihovog oslabljenog imuniteta koji nije mogao da se izbori i sa gripom. Obično su u pitanju starije osobe. Najčešće i najozbiljnije komplikacije su upale pluća. Mogu da budu i bakterijske", navodi prof. dr Radovanović.

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, vakcina protiv gripa nije uspešna 99 odsto, kao one koje se daju protiv drugih bolesti, ali je delotvorna.

"Zbog toga zdravstveni radnici ne bi trebalo građanima da govore da su zaštićeni 100 posto! Ako se desi da dobijete grip, ostanite kod kuće. Nemojte da idete prevozom na posao i kolektiove kako ne biste zarazili ostale ljude. Kijajte i kašljite u papirne maramice, a potom ih odmah bacite ili ako ih nemate pri ruci - sebi u rukav. Sa druge strane, zaštita od gripa jako je važna! Svi misle, pa se tako i pređu, da se virus prenosi samo vazduhom! To nije tačno. Može da se dobije preko ruku, dodirom, te je jako važno provetravanje prostorija i dobro pranje ruku", navodi on.

(Kurir.rs/Alo/R.B./Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track